19 sept. 2023 | 12:55

Cum arătau monștrii care au trăit înainte de dinozauri. Dominau Pământul cu 299 de milioane de ani în urmă. Foto

ACTUALITATE
Cum arătau monștrii care au trăit înainte de dinozauri. Dominau Pământul cu 299 de milioane de ani în urmă. Foto

Înainte de apariția dinozaurilor au existat alte animale care au dominat Pământul între 299 și 251 de milioane de ani în urmă. Printre ele se numără primii giganți mâncători de plante și de carne care au călcat vreodată pe planetă.

Cum arătau predecesorii dinozaurilor

Perioada geologică numită Permian a avut o biodiversitate remarcabilă, inclusiv animale care pot arăta ca dinozaurii, dar care, de fapt, nu erau dinozauri. Dimetrodonul, de exemplu, era un animal mare, un buștean nemamifer, cu o velă uriașă pe spate.

Acesta făcea parte din grupul de animale din Permian și Triasic numit Sinapside. În timp, exemplarele de Dimetrodon au început să prezinte din ce în ce mai multe trăsături de mamifere, dând naștere în cele din urmă strămoșilor lor timpurii.

Din același grup de animale a făcut parte și Cotylorhynchus, un animal care este descris cel mai bine ca un crocodil cu cap mic. Acesta avea un corp în formă de butoi și un craniu lat și gros și a fost o parte importantă a ecosistemului, fiind una dintre primele erbivore mari. Celălalt grup de animale a fost cel al sauropsidelor, care se ramifică în reptile și păsări.

Edaphosaurus a fost un alt monstru din Permian. Măsurând până la 3,5 metri în lungime, avea un cap micuț echipat cu dinți mari, asemănători unor piroane, perfecți pentru a zdrobi plantele.

Cum aratau monstrii care au trait inainte de dinozauri. Dominau Pamantul cu 299 de milioane de ani in urma. Foto

Inostrancevia (stânga), Cotylorhynchus (dreapta sus) și Scutosaurus (dreapta jos)

Terminația „saurus” din numele acestor animale înseamnă șopârlă, nu dinozaur, motiv pentru care este folosit la mulți dinozauri asemănători cu șopârlele – de exemplu, Tyrannosaurus înseamnă șopârlă teribilă.

Un alt animal, Scutosaurus, părea acoperit cu plăci de armură, cu o constituție robustă și un cadru intimidant de 3 metri. Cu toate acestea, această mare reptilă este comparabilă ca mărime și stil de viață cu o vacă, plimbându-se pe distanțe lungi în căutare de frunziș proaspăt.

Unul dintre cei mai impresionanți prădători de dinainte de dinozauri

Permianul a avut prădătorii săi, iar unul dintre cei mai impresionanți a fost Inostrancevia – unul dintre cei mai mari și mai înfricoșători dintr-un grup cunoscut sub numele de Gorgonopside. Un grup important al sinapsidelor era format din prădători carnivori cu canini mari și ascuțiți care îi făceau să arate aproape ca niște pisici cu dinți de sabie – deși aceștia au evoluat abia câteva sute de milioane de ani mai târziu.

Inostrancevia se număra printre cei mai mari prădători, având o lungime de peste 3 metri, cu membre puternice, o coadă lungă și musculoasă și un corp voluminos. Ar fi trebuit să se hrănească cu reptilele timpurii și cu sinapside, fiind un prădător de vârf al Permianului.

Totuși, acest lucru nu a fost suficient pentru a-l salva de la extincția din Permian, care a deschis calea pentru dezvoltarea biodiversității în Triasic – o perioadă cunoscută și sub numele de ascensiunea dinozaurilor.

Toate aceste animale care au trăit înainte de dinozauri și-au găsit sfârșitul în extincția din Permian, ce ar fi putut fi rezultatul schimbărilor climatice. Aproximativ 90% din viața de pe Pământ a fost eliminată.