15 dec. 2023 | 09:00

Cum a ajuns România să alunge investitorii și firmele străine din țară, concluzia este clară. E cel mai rău din ultimii 7 ani

ACTUALITATE
Cum a ajuns România să alunge investitorii și firmele străine din țară, concluzia este clară. E cel mai rău din ultimii 7 ani

Autoritățile române au făcut o treabă ”foarte bună” în 2023 în a lovi mediul antreprenorial de pe meleaguri mioritice de dragul populismului și pentru a micșora deficitul bugetar. Taxele au fost umflate, TVA-ul, impozitele, introducerea măsurilor de plafonare, toate au părut un fel de Robin Hood pe hârtie, dar s-au reflectat în creșterea prețurilor la produse și servicii, iar acela a fost doar începutul dezastrului.

În timp coaliția PSD – PNL se bătea cu pumnul în piept că plafonează prețurile la alimentele de bază, mărește salariul minim pe economie și introduce ”taxa pe lux”, antreprenorii au început să se confrunte cu un haos legislativ și nu au mai știut pe unde să scoată cămașa când au fost asaltați de controale de la ANAF și Consiliul Concurenței. Așa am ajuns în situația în care Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că mediul economic din România se află la minimul ultimul șapte ani și se înrăutățește pe zi ce trece.

Citește și: Cum au ajuns românii să plătească cele mai mari prețuri la energie din Europa. Cine ne sabotează și cum

Peste jumătate dintre investitorii străini văd semnele rele din România

Până nu demult, parcă în fiecare săptămână, un nou investitor străin își anunța intrarea în România cu o investiție masivă. Acum nu se mai întâmplă. Peste jumătate dintre membri FIC sunt convinși că țara noastră merge într-o direcție negativă.

Doar o treime dintre investitorii care au răspuns celei mai recente ediții a Business Sentiment Index (BSI) efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) considerau piața din România atractivă în toamna anului 2023, față de 47% cât declarau acelaşi lucru în primăvară, pe fondul introducerii noului pachet de măsuri fiscal, informează Ziarul Financiar. În final, vorbim în prezent de minimul ultimilor șapte ani în ceea ce privește calitatea mediului economic de la noi.

Nu ajută nici semnalele din piață conform cărora se pregătesc noi taxe pentru mediul antreprenorial autohton, pentru a acoperi viitorul deficit bugetar, dar și majorarea fabuloasă a pensiilor programată pe anul viitor. Astfel am ajuns în situația în care 20% dintre respondenți vor reduce cheltuielile cu investiții în perioada următoare, iar numărul celor care se aşteaptă ca veniturile să crească în următoarele luni a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie.

Citește și: Anul viitor, o lovitură costisitoare pentru români. La ce să te aștepți, taxele și impozitele vor exploda, iar datele sunt clare

Cum am ajuns aici, ce urmează în 2024 pentru economia românească

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă, de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiții de piață nu s-au schimbat dramatic şi că România continuă să înregistreze creştere economică față de alte țări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage şi mai multe investiții.

Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate, aceste mişcări bruşte de politică fiscală motivate doar de dorința de a aduce mai mulți bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepția, ci şi investițiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autoritățile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiții, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente, pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.

Cu toate că numărul celor care au în vedere reducerea forței de muncă a crescut de la ultima ediție (19% în octombrie față de 11% în martie anul curent), o parte importantă dintre companii (41%) au în plan angajări noi. Numărul celor care consideră că forța de muncă disponibilă pe piața din România este competitivă a rămas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele