Crocodilii trăiesc într-un râu toxic: cum supraviețuiesc printre deșeuri contaminate
Într-unul dintre cele mai poluate râuri din America Centrală, o specie vulnerabilă de crocodili prosperă, în ciuda faptului că trăiește în ape care au devenit o canalizare pentru capitala Costa Rica, spun experții.
În fiecare zi, gunoiul și apele uzate din gospodăriile și fabricile din San Jose se varsă în râul Tarcoles. Cu toate acestea, aproximativ două mii de crocodili americani s-au adaptat vieții în râul toxic.
„Este o zonă super-contaminată, dar acest lucru nu a afectat populația de crocodili”, a spus Ivan Sandoval, biolog la Universitatea Națională din Costa Rica.
„Râul Tarcoles este cel mai poluat râu din Costa Rica și unul dintre cele mai contaminate din America Centrală. Pot fi găsite metale grele, nitriți, nitrați și o mare cantitate de deșeuri umane”, a adăugat expertul în crocodili.
Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), doar aproximativ cinci mii dintre speciile de crocodili – găsite în 18 țări – au rămas în lume după decenii de vânătoare și pierderea habitatului.
Cum trăiesc crocodilii în apa toxică
Organizația listează Crocodylus acutus drept „vulnerabil”, dar spune că numărul său a crescut în ultimii ani. Populația din Costa Rica este „sănătoasă și robustă”. Într-adevăr, reptilele mari – care se găsesc la soare și se hrănesc ocazional cu peștii care urcă pe canal dinspre mare – nu par tulburați de aproximativ cele 150 de tipuri de bacterii despre care Sandoval spune că au fost detectate în râu.
El descrie carnivorele drept „fosile vii” cu capacitatea de a supraviețui în condiții foarte dure: „Nu au trebuit să schimbe nimic de milioane de ani, sunt perfect proiectate”.
Sandoval a spus că din 1980, populația de crocodili din Costa Rica „își revine” și avertizează asupra amenințării activităților turistice. Crocodilii râului reprezintă o atracție majoră pentru vizitatorii străini, care fac excursii cu barca pentru a vedea creaturile de aproape. Unii hrănesc animalele, ceea ce este interzis, iar Sandoval își face griji că se obișnuiesc prea mult să fie aproape de oameni.
Costa Rica are acreditări de mediu impresionante, cu o treime din teritoriul său marcat pentru protecție, 98% energie regenerabilă și 53% acoperire forestieră, potrivit agenției de mediu a ONU. Cu toate acestea, legea nu este întotdeauna aplicată cu strictețe, ca în cazul râului Tarcoles.