26 feb. 2023 | 14:11

Criza imobiliară ne mai păsuiește: de fapt, piața duduie, nu pică în cap – așa cum zic mulți

ACTUALITATE
Criza imobiliară ne mai păsuiește: de fapt, piața duduie, nu pică în cap - așa cum zic mulți

Ce se mai întâmplă pe piața imobiliară din România? – aceasta este întrebarea care-i macină pe mulți dintre conaționalii noștri, dornici de a-și achiziționa propria locuință în viitorul apropiat.

Ei bine, trebuie să admitem faptul că perioada pe care o trăim acum este una atipică și comparabilă din multe puncte de vedere cu momentul crizei economice din 2008.

Mulți analiști economici susțin că încă din 2022 piața imobiliară rezidențială a intrat în recul și că apar semne tot mai evidente de criză iminentă, ba chiar că sectorul ar începe deja să se prăbușească. Pe de altă pate, există și opinii care arată că piața e în echilibru și că, deși sunt unele elemente negative, lucrurile n-au scăpat de sub control.

Pentru a ne contura propria concluzie, vom dezbate în rândurile de mai jos opiniile consultanților Colliers, care au alcătuit o analiză de piață, deosebit de interesantă.

Care e atmosfera pe piața imobiliară? Suntem în criză sau nu?

Conform experților, anul 2022 s-a încheiat cu o creștere a numărului tranzacțiilor cu apartamente de 11% în București, în comparație cu anul precedent, în timp ce suprafața autorizată a proiectelor rezidențiale a înregistrat o creștere de 21%, depășind 2 milioane de metri pătrați, ceea ce echivalează cu mai bine de 40.000 de apartamente.

Totuși, în restul țării cererea pe piața rezidențială a marcat scăderi de 10%. Având în vedere că prețurile au continuat să crească într-un ritm sensibil mai accelerat decât cel al salariilor, pe fondul scumpirii materialelor de construcții și al condițiilor economice prezente, consultanții Colliers observă un interes în creștere al românilor pentru o locuință închiriată, chiar dacă dorința de a deveni proprietari se menține în continuare ridicată.

„Dacă în prima jumătate a anului autorizațiile în București au avut un ritm foarte scăzut, a doua parte a anului a adus creșteri importante. Practic, dezvoltatorii au reușit să autorizeze trei sferturi din cei peste 2 milioane de metri pătrați. Numărul record de metri pătrați autorizați nu înseamnă însă că toate aceste proiecte se vor și construi, pentru că dezvoltatorii nu se grăbesc să înceapă noi șantiere din cauza costurilor de construcție ridicate și a cererii în scădere.

După un record de locuințe livrate în 2022, anul acesta vom avea mai puține locuințe terminate în București, în comparație cu anul trecut. Numărul de proiecte începute scade, însă ajustarea ofertei este mult mai graduală. După aproape doi ani de dezechilibru, piața rezidențială trece printr-o perioadă de echilibrare în care prevalează prudența și atenția la costuri, atât din partea cumpărătorilor, dar și a dezvoltatorilor”, punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.