Criza imobiliară din România se simte până și la chirii, oamenii nu mai au bani: ce se întâmplă cu prețurile
Piața imobiliară din România continuă să bulverseze experții din domeniu, mai ales din cauza discrepanțelor fabuloase de la o regiune la alta, dar și a faptului că o mână de orașe deformează percepția asupra întregului domeniu.
La finalul lunii mai, chiriile din România par să fi stagnat în cea mai mare parte a lor, dar au existat și devalorizări, comparativ cu aprilie. Dacă facem însă o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, media este plus 16%, o creștere fabuloasă. Ca de fiecare dată, există și excepții de la regulă, situații în care au crescut un pic prețurile, dar sunt destul de rare.
Ce s-a întâmplat cu chiriile în România
Interesul pentru chirii pe piața din România a explodat în luna mai a acestui an, printre altele, o consecință a faptului că românii nu-și mai permit achiziții imobiliare. Astfel s-a ajuns la situația în care au fost vizualizate cu 14% mai multe anunțuri din acest spectru, în timp ce numărul de contactări ale proprietarilor au crescut cu aproximativ 3%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea vizualizărilor este de 11%, iar pe partea de contactări, saltul este de 9%.
În continuare referința în materie de chirii este reprezentată de marile orașe ale României, București, Cluj, Brașov, Constanța, Timișoara, Oradea. Doar în Capitală, prețurile au crescut cu aproximativ 10% în sectorul 2 și 12% în sectorul 6, când te uiți la apartamentele cu 2 camere, comparativ cu luna precedentă. Doar 2% a fost creșterea în sectorul 5, în timp ce, în rest, nu s-au înregistrat modificări. În orice caz, dar 420 de euro pe lună pe un apartament cu două camere în sectorul 4 și 600 de euro în sectorul 1. Garsonierele, în schimb, au devenit mai accesibile, în scădere cu 10% până la 270 de euro în sectorul 5 și 370 de euro în sectorul 1 (-5%).
În rest, în țară, prețurile medii au rămas relativ neschimbate de la un oraș la altul, cea mai mare scădere înregistrându-se în Arad (-11%), iar cea mai mare creștere, în Sibiu (+11%), ambele pentru apartamente cu 3 camere. În orice caz, toate grafice de progres sau regres în materie de prețuri le poți vedea în graficele și tabelele de mai jos.