14 iun. 2023 | 09:43

Criza imobiliară din România se simte până și la chirii, oamenii nu mai au bani: ce se întâmplă cu prețurile

ACTUALITATE
Criza imobiliară din România se simte până și la chirii, oamenii nu mai au bani: ce se întâmplă cu prețurile

Piața imobiliară din România continuă să bulverseze experții din domeniu, mai ales din cauza discrepanțelor fabuloase de la o regiune la alta, dar și a faptului că o mână de orașe deformează percepția asupra întregului domeniu.

La finalul lunii mai, chiriile din România par să fi stagnat în cea mai mare parte a lor, dar au existat și devalorizări, comparativ cu aprilie. Dacă facem însă o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, media este plus 16%, o creștere fabuloasă. Ca de fiecare dată, există și excepții de la regulă, situații în care au crescut un pic prețurile, dar sunt destul de rare.

Ce s-a întâmplat cu chiriile în România

Interesul pentru chirii pe piața din România a explodat în luna mai a acestui an, printre altele, o consecință a faptului că românii nu-și mai permit achiziții imobiliare. Astfel s-a ajuns la situația în care au fost vizualizate cu 14% mai multe anunțuri din acest spectru, în timp ce numărul de contactări ale proprietarilor au crescut cu aproximativ 3%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea vizualizărilor este de 11%, iar pe partea de contactări, saltul este de 9%.

În continuare referința în materie de chirii este reprezentată de marile orașe ale României, București, Cluj, Brașov, Constanța, Timișoara, Oradea. Doar în Capitală, prețurile au crescut cu aproximativ 10% în sectorul 2 și 12% în sectorul 6, când te uiți la apartamentele cu 2 camere, comparativ cu luna precedentă. Doar 2% a fost creșterea în sectorul 5, în timp ce, în rest, nu s-au înregistrat modificări. În orice caz, dar 420 de euro pe lună pe un apartament cu două camere în sectorul 4 și 600 de euro în sectorul 1. Garsonierele, în schimb, au devenit mai accesibile, în scădere cu 10% până la 270 de euro în sectorul 5 și 370 de euro în sectorul 1 (-5%).

În rest, în țară, prețurile medii au rămas relativ neschimbate de la un oraș la altul, cea mai mare scădere înregistrându-se în Arad (-11%), iar cea mai mare creștere, în Sibiu (+11%), ambele pentru apartamente cu 3 camere. În orice caz, toate grafice de progres sau regres în materie de prețuri le poți vedea în graficele și tabelele de mai jos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele