01 sept. 2023 | 06:00

Criza economică din Europa se citește la bănci, iar România nu este imună. Ce spun cifrele, avertismentul oficial

ACTUALITATE
Criza economică din Europa se citește la bănci, iar România nu este imună. Ce spun cifrele, avertismentul oficial

Banca Centrală Europeană a publicat un nou studiu în această săptămână pe marginea realității economice de pe bătrânul continent din prisma gradului de îndatorare al oamenilor, rata de creditare, de acordare a împrumuturilor bancare.

Acordarea împrumuturilor în Europa a încetinit semnificativ din nou în luna iulie a acestui an, conform datelor agregate de BCE. Un pic mai optimistă, dacă vezi îndatorarea ca pe un beneficiu, este situația companiilor. Aceasta a crescut în ritm anual cu 2,2% în iulie, după un avans de 3% în luna precedentă. În ceea ce privește creditele acordate gospodăriilor, acestea au crescut cu 1,3% în iulie, după un salt de 1,7% în luna precedentă.

Cresc dobânzile bancare, oamenii se împrumută mai puțin

În iulie 2023, oficialii de la Banca Centrală Europeană au decis la unison introducerea unei majorări consecutive a dobânzii de referință. Astfel, a ajuns la cel mai mare prag din istoria instituției. Mai mult decât atât, ”a amenințat” că-și păstrează deschise opțiunile unei noi majorări pentru a reduce inflația în contextul înrăutățirii condițiilor economice spre care pare să se îndrepte Europa.

“Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023”, se arăta în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca o consecință a acestei realități, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2000, înainte ca monedele și bancnotele euro să fie introduse în circulație.

O altă simptomă a problemelor economice pe care le întâmpină Europa se citește în rata inflației din zona euro. Aceasta ar fi trebuit să fie de 2%, conform obiectivului BCE. Din păcate, a ajuns la 5,3% în iulie. În condiții ideale, Eurostat estimează că ar trebui să scadă un pic în august, până la 5,1%. Indicatorii economici arată că în trimestrul trei din 2023 s-ar putea înregistra o contractare a economiei zonei euro, în pofida unui sezon turistic de vârf, conform Economedia.ro. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele