29 aug. 2023 | 11:37

Se schimbă banii în Europa, dar euro digital vine cu niște semne de întrebare. Avertismentul experților despre noua monedă

ACTUALITATE
Se schimbă banii în Europa, dar euro digital vine cu niște semne de întrebare. Avertismentul experților despre noua monedă

Deja de câțiva ani, se cochetează din ce în ce mai serios cu lansarea unui euro digital, un fel de criptomonedă, dar nu chiar, o nouă iterație a monedei europene.

Margarita Delgado este guvernatorul adjunct al Băncii centrale a Spaniei și, din această poziției a insistat pe faptul că BCE ar trebui să evalueze impactul monedei euro digitale asupra sistemului bancar din zona euro, înainte de orice decizie finală cu privire la lansarea acesteia la scară largă pe bătrânul continent.

Când se lansează euro digital

Comisia Europeană a anunțat că urmează să decidă în luna octombrie a acestui an dacă va continua introducerea euro digital în Europa. Scopul noii monede în format electronic este de a remedia deficitul de furnizori europeni de servicii de plată, după ce în iunie, Uniunea Europeană și-a propus creșterea concurenței în sectorul plăților.

”Emiterea unui euro digital nu ar trebui să fie în detrimentul stabilităţii sistemului financiar”, a spus Delgado, adăugând că, în ciuda solidităţii sectorului bancar din zona euro, ”nu putem ignora elementele care ar putea afecta competitivitatea şi rentabilitatea băncilor.”

Ca referință, conform Economedia.ro, Delgado, pe lângă faptul că face parte din consiliul de supraveghere al BCE și pare să aibă mari șanse să conducă departamentul de supraveghere al instituției, este destul de sceptică în privința viitorului euro digital. Din acest motiv, insistă pe faptul că ar trebui să se evalueze impactul global al monedei asupra lichidităților băncilor, ca o consecință a transferului de bani din conturile bancare în portofele digitale pentru viitoarea monedă.

Chiar și așa, după cum a explicat oficialul, un euro digital ar reprezenta un avantaj pentru că vorbim de o soluție de plată bazată pe infrastructură europeană acceptată în întreaga zonă euro. Ca o cale de mijloc, Delgado propune stabilirea unei sume maxime de aproximativ 3.000 de euro digitali pe care utilizatorii ar putea-o deține.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele