21 aug. 2023 | 13:37

Crește salariul minim, dar românii nu simt la buzunare mai nimic. Unii angajați primesc mai puțini bani. Cine câștigă, de fapt

ACTUALITATE
Crește salariul minim, dar românii nu simt la buzunare mai nimic. Unii angajați primesc mai puțini bani. Cine câștigă, de fapt

Salariul minim se majorează, dar acest lucru nu este neapărat în favoarea românilor, pentru că această creștere aduce mai mulți bani la stat, decât în buzunarele oamenilor. Conform unor calcule făcute de Realitatea PLUS, creșterea salariului minim nu îi ajută prea mult pe oamenii de rând.

Salariul minim, majorat, dar în favoarea statului

Deși coaliția s-a lăudat că majorează salariul minim din septembrie, în realitatea, această creștere va ajuta bugetul de stat mai mult decât pe românul de rând. Mai exact, miliarde de lei vor intra în conturile statului, în vreme ce angajații vor primi doar câteva sute de lei în plus.

De fapt, unele categorii de angajați chiar vor avea de pierdut de pe urma acestei creșteri, pentru că vor avea veniturile scăzute. 

De la 1 septembrie, salariul minim pe economie se va majora de la 3.000 de lei brut la 3.300 de lei, iar de la 1 ianuarie 2024 va crește la 3.750 de lei brut.

Dar conform calculelor, un angajat care primește minimul pe economie ar primi din 1 septembrie 172 de lei net în plus, iar din ianuarie 2024 ar primi 250 de lei în plus.

În schimb, bugetul statului va încasa din impozitare anul acesta 912 milioane de lei, iar din 2024 aproape 7,3 miliarde de lei, conform calculelor făcute de Realitatea Plus. 

Acești angajați vor lua mai puțini bani

Alți angajați vor avea veniturile scăzute, ca urmare a acestei creșteri, în mod ironic. 

Este vorba despre angajații din construcții, care au un salariu minim brut de 4.000 de lei, sumă pentru care nu se plătește contribuția CAS. Netul înseamnă o sumă de 2.770 de lei.

De la 1 septembrie, venitul minim crește la 4.500 de lei, dar angajatului în construcții i se reține CAS de 10%, adică va lua în mână 2.647 de lei, cu 123 de lei mai puțin.

În acest caz, veniturile statului cresc cu 623 de lei per angajat, conform calculelor.