Cresc salariile bugetarilor: la privat se taie-n carne vie, la stat te lăfăi în lux
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/09/cresc-salariile-bugetarilor-lux-scaled.jpg)
Se adâncește din nou prăpastia nedreptății dintre salariile de la privat, bazate pe competitivitate și productivitate, și cele de la stat, bazate pe … generozitate probabil.
Unele categorii de bugetari vor beneficia, în perioada imediat următoare, de salarii mărite, măsură ce sfidează eforturile pe care firmele le depun în această perioadă pentru a contribui cu taxe și impozite la bugetul de stat.
Totodată, pentru bugetari par să nu mai fie de actualitate discursurile guvernanților în care suntem îndemnați să strângem cureaua, fiindcă avem cheltuieli bugetare prea mari.
Cu un deficit bugetar scăpat de sub control, cu o datorie publică uriașă ca pondere din PIB, România crește salariile unor angajați la stat, din 2024.
Este vorba despre profesori, ce vor beneficia de salarii mărite de la 1 ianuarie 2024.
Chiar dacă România are cea mai scumpă și extinsă administrație publică din Uniunea Europeană, părem că tot nu ne învățăm lecția. Ni se pregătesc măsuri fiscale de austeritate, care vor împovăra românii cu venituri din activități independente, dar și firmele, în timp ce statul majorează salarii.
Criza pare să fie doar pentru unii
Conform documentelor apărute până acum în spațiul public, majorarea salarială care îi așteaptă pe profesori încă din prima lună a anului viitor se anunță a fi consistentă.
„Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului, citată de ziare.com.
Amintim că în luna mai a acestui an angajații din Educație au protestat cerând salarii mai mari și le-au obținut chiar de la 1 iunie, când s-a decis creșterea salariilor de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.
Prin urmare, profesorii par să fie privilegiații de serviciu ale căror salarii trebuie să crească indiferent că plătesc toți ceilalți contribuabili prețul austerității.