Creatorul primului desen animat românesc din toate timpurile. Cine a fost Marin Iorda, „tatăl” lui Haplea [VIDEO]
Marin Iorda, cunoscut și sub numele de Marin Iordache, s-a născut în București la 1 septembrie 1901, devenind unul dintre cei mai prolifici creatori din domeniul artistic și literar românesc.
Marin Iorda, un om multilateral dezvoltat
A practicat regia, actoria, scrisul, pictură și grafică, fiind cunoscut în special pentru personajul său emblematic, Haplea, protagonistul primului desen animat românesc.
Încă din adolescență, la vârsta de 13 ani, Marin Iordache a început să colaboreze cu Revista copiilor și a tinerimii, sub conducerea lui C. G. Costaforu, unde publica frecvent poezii, povești și desene.
După Primul Război Mondial, Iordache a lucrat ca ilustrator și grafician la aceeași revistă, colaborând ulterior și cu publicația Adevărul literar. În paralel, s-a dedicat studiilor la Școala de belle-arte din București, unde a avut profesori eminenți.
În 1924, odată cu apariția revistei Dimineața copiilor, sub pseudonimul Marin Iorda, a creat personajul Haplea, în colaborare cu Nicolae Batzaria. Haplea a captivat imediat publicul și a devenit un erou adorat de copiii vremii, datorită benzilor desenate vii și captivante.
Marin Iordache a lăsat o amprentă semnificativă în cultura românească, fiind un pionier al artei vizuale și literare pentru tineret și contribuind la dezvoltarea desenului animat în România.
Apariția lui Haplea, primită cu entuziasm de români
Apariția lui Haplea a marcat istoria desenelor animate românești, debutând în anul 1927. Personajul era inspirat din cotidianul unui naiv contemporan, înfățișat în diverse situații comice și absurde, fiind protagonistul benzilor desenate publicate în revista Dimineața copiilor.
Procesul de realizare a filmului Haplea a implicat muncă intensă, Marin Iorda desenând mai bine de 10.000 de imagini pe hârtie transparentă, folosite apoi în filmare cu aparatul său vechi Charles Urban & Co., achiziționat de la Aurel Petrescu, alt pionier al animației românești.
În film, Haplea este prezentat într-o serie de aventuri trăite în București, timp de 10 minute. Marin Iorda apare chiar la final, prezentându-și personajul publicului.
Lansat inițial în cinematograful Splendid, din București, în anul 1927, filmul a avut un succes remarcabil. Haplea a continuat să fie prezent în reviste și cărți pentru copii până în anii ’70, ilustrat și de alți desenatori.
Creatorul celebrului personaj Haplea din primele desene animate românești și-a deschis drumul spre arta cinematografică prin lucrări precum filmul de scurtmetraj „Așa e viața”.
Realizat în 1928, acest film, regizat, scris și jucat de Iorda, a adus în prim-plan tipologia fanfaronului bucureștean Mitică, aducând în actualitate umorul și scheciurile de inspirație hollywoodiană.
Pe lângă abordarea cinematografică, Iorda a fost un scriitor prolific pentru copii, publicând peste 30 de cărți cu povești, basme, fabule și ghicitori.
Deși a încercat și alte proiecte de filme de animație care nu s-au păstrat, precum și alte numeroase proiecte cinematografice nerealizate din motive financiare, a continuat să facă artă mai mult pentru satisfacția decât pentru recompensele materiale.
A murit în anul 1972, la vârsta de 70 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.