Crăciunul este un coșmar ecologic: Ce poți face, ca să nu poluezi excesiv de sărbători
Pe măsură ce se apropie Crăciunul, mulți copii vor multe lucruri și scriu o listă de jucării pe care speră că le va aduce Moș Crăciun. Acest lucru este de așteptat. Jucăriile oferă copiilor șansa de a învăța și de a fi curioși, de a-și dezvolta imaginația în joacă și de a socializa cu ceilalți.
Ce pot face părinții pentru a nu polua când vine Crăciunul
Din păcate, 80 la sută din toate jucăriile ajung în gropile de gunoi, incineratoare sau în ocean. Industria jucăriilor folosește 40 de tone de plastic pentru fiecare milion de dolari pe care îl generează în venituri și are o amprentă de carbon excesivă, conform studiilor.
Jucăriile pot contribui la dezvoltarea unui copil în timp ce îi amenință sănătatea și bunăstarea cu poluarea. Agenții de publicitate perpetuează acest paradox, iar copiii sunt vulnerabili la tacticile lor persuasive.
Agenții de publicitate știu că copiii sunt o parte inevitabilă a ciclului de luare a deciziilor consumatorilor și îi conving să-și manipuleze părinții să se despartă de banii câștigați cu greu. Crearea unui atașament emoțional față de jucării în mintea copiilor este cheia – legăturile cu mâncarea, distracția, îmbrăcămintea și muzica creează o spirală de dorință asociată mărcii.
Copiii sunt în mod clar vulnerabili la aceste tactici, iar rezultatul este un flux tot mai mare de plastic în mediu. Dar cercetările psihologice sugerează că capacitatea de dezvoltare a unui copil de a înțelege criza climatică și consecințele acesteia ar putea oferi un antidot.
Oferind copiilor spațiu pentru a participa pe deplin la deciziile care sunt potențial dăunătoare mediului, părinții pot contracara susceptibilitatea copilului la publicitate agresivă.
Ce spun specialiștii
Astfel, conform specialiștilor, e bine să discutați cu copilul despre cum o jucărie poate fi bună sau rea pentru mediu. De exemplu, unele mărci binecunoscute au trecut la utilizarea plasticului fabricat din etanol extras din trestie de zahăr.
De asemenea, căutați etichete ecologice pe jucării și aflați ce furnizori stocează mărcile Green Toy. De asemenea, puneți întrebări despre meritul educațional al alegerii unei jucării și ajutați-vă copilul să cântărească argumentele pro și contra. Încercați să echilibrați aceste achiziții cu altele mai comerciale.
Mai mult, poate aflați cum s-ar putea implica copiii dvs. în dezbaterile naționale și internaționale despre schimbările climatice și căutați punctele de colectare pentru jucăriile prea iubite.
Încurajați-vă copiii să adune o selecție de jucării folosite pentru a o trimite magazinelor caritabile locale înainte de Crăciun.
În final, creați de spații sigure pentru discuții acasă, la școală sau în comunitate. Acest lucru îi va ajuta pe copiii să se gândească critic la modul în care marketingul de produse sau mărfuri i-ar putea face complici la deteriorarea mediului.