21 feb. 2023 | 10:59

Coreea de Nord ar fi radiat zeci de mii de oameni. Se cere anchetă internațională privind scurgerea de radiații

ULTIMA ORĂ
Coreea de Nord ar fi radiat zeci de mii de oameni. Se cere anchetă internațională privind scurgerea de radiații

Zeci de mii de nord-coreeni și locuitori din Coreea de Sud, Japonia și China ar putea fi expuși la materiale radioactive răspândite prin apele subterane de la un sit subteran de teste nucleare, a declarat marți într-un raport un grup pentru drepturile omului cu sediul la Seul.

Coreea de Nord a efectuat în secret șase teste cu arme nucleare la situl Punggye-ri, în provincia muntoasă Hamgyong de Nord, între 2006 și 2017, potrivit guvernelor american și sud-coreean.

Studiul realizat de Grupul de lucru pentru justiție de tranziție a declarat că materialele radioactive s-ar fi putut răspândi în opt orașe și comitate din apropierea sitului, unde locuiesc peste un milion de nord-coreeni și unde apele subterane sunt folosite în viața de zi cu zi, inclusiv pentru a bea.

„Ar putea amenința dreptul la viață și la sănătate”

De asemenea, studiul a precizat că țările vecine, Coreea de Sud, China și Japonia, ar putea fi expuse riscului, în parte din cauza produselor agricole și piscicole introduse ilegal din Nord.

Grupul, format în 2014, a lucrat cu experți nucleari și medicali și cu transfugi și a folosit informații din surse deschise și rapoarte guvernamentale și ale ONU disponibile publicului pentru acest studiu, care a fost susținut de National Endowment for Democracy, o corporație non-profit finanțată de Congresul SUA.

„Acest raport este semnificativ pentru că arată că testele nucleare ale Coreei de Nord ar putea amenința dreptul la viață și la sănătate nu numai al poporului nord-coreean, ci și al celor din Coreea de Sud și din alte țări vecine”, a declarat Hubert Young-hwan Lee, șeful grupului și coautor al acestuia.

În 2015, agenția pentru siguranța alimentară din Coreea de Sud a detectat un nivel de nouă ori mai mare decât nivelul standard de izotopi radioactivi de cesiu în ciupercile arici importate care fuseseră vândute ca produse chinezești, deși originea lor reală era Coreea de Nord.

China și Japonia au intensificat monitorizarea radiațiilor și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială expunere în urma testelor nucleare anterioare ale Nordului, dar nu au furnizat în mod deschis informații privind alimentele contaminate.

Mulți experți externi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate cauzate de apa contaminată, însă Coreea de Nord a respins aceste îngrijorări, afirmând că nu au existat scurgeri de materiale nocive în urma testelor nucleare anterioare, fără a furniza dovezi.

Când Coreea de Nord a invitat jurnaliști străini să asiste la distrugerea unor tuneluri de la situl de teste nucleare în 2018, le-a confiscat detectoarele de radiații.

Ministerul Unificării de la Seul, care se ocupă de afacerile intercoreene, a încetat să mai testeze dezertorii pentru expunerea la radiații din 2018, pe fondul dezghețului legăturilor transfrontaliere.

Dar, din 40 de transfugi din regiunile din apropierea Punggye-ri care au fost testați pentru radiații în 2017 și 2018, cel puțin nouă au prezentat anomalii. Ministerul a declarat, totuși, că nu a putut stabili o legătură directă cu situl nuclear.

Mai mult de 880 de nord-coreeni au evadat din aceste regiuni începând din 2006, potrivit raportului.

Grupul pentru drepturile omului a solicitat reluarea testelor și o anchetă internațională privind riscurile de radiații pentru comunitățile din jurul Punggye-ri.

Ministerul Unificării a declarat că va lua în considerare reluarea testelor în cazul în care orice dezertor va raporta probleme de sănătate și va solicita sprijin în ceea ce privește expunerea la radiații.

Seulul și Washingtonul au declarat că Pyongyang ar putea să se pregătească pentru un al șaptelea test nuclear.