Consiliera Gabrielei Firea s-a suspendat din funcția de la Ministerul Familiei. Ligia Gheorghe este citată ca martor în dosarul căminelor groazei din Voluntari
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a anunțat, vineri, că Ligia Gheorghe, consiliera ministrului Gabriela Firea, a solicitat suspendarea contractului de muncă. Aceasta a luat decizia după ce a aflat că a fost citată în dosarul căminelor groazei. Ligia Gheorghe a fost membru fondator în una dintre asociațiile care gestiona una azil vizat de anchetă și a deținut și funcția de vicepreședinte. Ea a spus că și-a dat demisia încă de anul trecut, însă figura cu această funcție și în februarie 2023.
Decizia luată de Gabriela Firea
Update 7 iulie ora 17:02: Ligia Gheorghe (Enache), consiliera ministrului Gabriela Firea, are calitatea de martor în dosarul căminelor de bătrâni din Ilfov, dosar instrumentat de DIICOT. Aceasta a fost vicepreședintă timp de trei ani a Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, unul dintre centrele cu probleme. Ligia lucrează cu Gabriela Firea de pe vremea când aceasta lucra în presă.
„Pentru a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea și a ministerului, doamna G. L. a solicitat astăzi suspendarea contractului de muncă pentru funcția de consilier al ministrului, pe perioada desfășurării anchetei.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse susține eforturile autorităților de a cerceta faptele regretabile din căminele de bătrâni și consideră că, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în fața legii.
Orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, este inacceptabil. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni și nu putem fi de acord cu astfel de comportamente”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de Ministerul Familiei.
Instituția condusă de Gabriela Firea subliniază încă o dată că nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități.
Reacția ministrului Gabriela Firea
Update 6 iulie ora 16:00: La trei zile de la perchezițiile de amploare din centrele pentru persoanele cu dizabilități din Ilfov Gabriela Firea face primele precizări și spune că Ligia Enache, consiliera sa, nu știa despre activitatea centrului la care era vicepreședinte.
„Datele din dosar, cele apărute în spațiul public, sunt cea mai mare dovadă că nici consiliera mea nu cunoștea activitatea centrelor deținute de asociația respectivă.
Sigur că nu este de interes pentru cei care împroașcă cu noroi faptul că numele ei nu apare nici în stenogramele citate în presă, nici în interceptările publicate și nici pe documente. De asemenea, s-au creat intenționat confuzii publicând imagini amestecate ca să pară și mai vinovată consiliera mea, deci și eu”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Firea îi ia apărarea și surorii sale Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, care conducea Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada abuzurilor de la cele trei azile ale groazei.
„Sora mea nu este și nici nu a fost anchetată vreodată și nici nu va fi, având în vedere lipsa de implicare în acest caz dramatic. Singura „vină” pe care o are este că îmi este soră și că lucrează în instituția vizată în anchetă, dar într-un alt departament”, a mai punctat Firea.
Prietenia dintre Ligia Enache și Gabriela Firea
Știrea inițială: Cele două sunt legate de o prietenie de peste 20 de ani și s-au cunoscut în timpul în care ambele lucrau în presă. A producătoarea emisiunii Știrea Zilei moderată de Gabriela Firea la Antena 3, după care a fost omul de bază și în politică. I-a fost alături și la Primăria Capitalei, dar și la minister, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Familiei.
Gabriela Firea are în prezent cinci consilieri, însă Ligia Enache este omniprezentă, o însoțește pe Firea la toate evenimentele publice, dar și la cele private. Cele două au poze împreună de la zile de naștere sau sărbători, majoritatea publicate pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea.
Ligia Enache, citată ca martor în dosarul centrelor de bătrâni
Ligia Gheorghe a fost vicepreședintă a Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz în perioada 2020 – martie 2023. E a fost contactată anul acesta de jurnaliștii de la CIM și Buletin de București, însă a spus că nu mai ocupă această funcție deși numele său apărea pe site la momentul contactării.
„Eu mi-am dat demisia din funcția de vicepreședinte al Consiliului Director al asociației în martie 2022. Precizez că era o funcție neplătită”, a declarat aceasta pentru Centrul de Investigații Media .
Funcția lipsește și din CV-ul său publicat pe site-ul Ministerului Familiei. Ea a fost citată în calitate de martor în dosarul instrumentat de DIICOT privind căminele de bătrâni de lângă București, unde au fost făcute percheziții.
Reacția Ministerului Familiei în cazul căminelor de bătrâni
„Informațiile puse la dispoziția ministrului și a ministerului de către doamna G. L. au fost că nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ de vicepreședinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, demisia având loc în luna Martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister.
Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. și înregistrată la sediul asociației respective cu nr. 248/21.03.2022”, explică Ministerul Familiei într-un comunicat de presă lipsa funcției din CV și din declarația de avere a consilieri Ligia Enache.
Mai mult, instituția transmite că aceasta și-a dat demisia încă din 2022 însă că nu a urmărit „modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director”.
În continuarea comunicatului se precizează că Gabriela Firea nu are legătură cu centrele de bătrâni înc are au avut loc percheziții.
Totodată, instituția a spus că nu are nicio atribuție în cazul acreditării sau controlului centrelor de bătrâni. Sute de persoane au fost salvate, marți, de polițiști și procurori din trei centre din Ilfov. Potrivit DIICOT, bătrânii internați în aceste cămine erau umiliți, bătuți și lăsați să moară de foame.
Până acum 24 de persoane au fost reținute, iar alte două puse sub control judiciar. Acuzațiile sunt: constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.