09 mart. 2023 | 09:06

Confruntări violente între poliție și protestatari în Georgia. Proiectul „agenților străini” va fi retras

ULTIMA ORĂ
Confruntări violente între poliție și protestatari în Georgia. Proiectul „agenților străini” va fi retras

Poliția din capitala georgiană Tbilisi a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă miercuri, încercând să reprime a doua zi consecutivă de proteste împotriva unei legi privind „agenții străini”, despre care criticii spun că ar limita libertatea presei și ar submina eforturile țării de a deveni candidată la aderarea la UE.

Mii de persoane au intrat în conflict cu poliția după ce au ieșit pe străzile capitalei Georgiei pentru a doua zi de manifestații împotriva legii privind „agenții străini”, despre care criticii spun că ar limita libertatea presei și ar submina eforturile țării de a deveni candidată la aderarea la UE.

„Nu legii rusești”

Partidul de guvernământ din Georgia a declarat că va renunța la controversatul proiect de lege privind „agenții străini”, după ce opoziția acerbă a culminat cu două nopți de proteste violente și critici potrivit cărora proiectul de lege a fost inspirat de o lege similară din Rusia, care a fost folosită pentru a înăbuși disidența.

Partidul Visul georgian a afirmat într-o declarație că va „retrage necondiționat proiectul de lege pe care l-am susținut fără nicio rezervă”. Acesta a invocat necesitatea de a reduce „confruntarea” în societate.

Miercuri, protestatarii purtând steaguri georgiene, europene și ucrainene s-au adunat în fața clădirii parlamentului din Tbilisi și au strigat: „Nu legii rusești”. Manifestanții au blocat, de asemenea, bulevardul central Rustaveli din oraș, după un apel al principalului partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită, de a se aduna acolo.

În cursul zilei de miercuri, sute de polițiști, mulți dintre ei purtând scuturi antirevoltă, au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene asupra protestatarilor pentru a doua noapte consecutiv, în timp ce în Tbilisi au izbucnit din nou ciocniri. Unii demonstranți au aruncat cu pietre și au împins bariere în fața clădirii parlamentului, dar, spre deosebire de noaptea precedentă, nu au existat semne că demonstranții ar fi aruncat cu bombe cu benzină sau pietre în polițiști.

Marți, parlamentul georgian a adoptat în primă lectură legea, care ar impune ca unele organizații care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.

Legea, susținută de partidul de guvernământ Visul georgian, ar impune ca orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanțiale. Criticii au declarat că proiectul de lege reflectă o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidența și pentru a suprima ONG-urile și mass-media finanțate din Occident.

„Legea este împotriva propriului popor”

În prezent, UE analizează cererea Georgiei de obținere a statutului de țară candidată, iar mai mulți înalți oficiali UE au condamnat proiectul de lege propus. „Adoptarea acestei legi privind influența străină nu este compatibilă cu calea spre UE, pe care majoritatea din Georgia o dorește”, a declarat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter.

Otar Berov, un comentator sportiv georgian care a participat la mitingul de marți, a declarat că intenționează să continue să protesteze „atât timp cât va fi nevoie”. „Legea este împotriva propriului popor. Încearcă să ne despartă de vest și să ne forțeze să ne apropiem de Rusia. Dar viitorul nostru nu este cu Rusia, asta este clar”, a declarat el pentru The Guardian.

„În fiecare zi va fi așa”, a declarat liderul opoziției Nika Melia. „Nu contează de câte ori ne vor dispersa, nu contează cât de mult gaz vor folosi, ne vom aduna din nou și din nou, și ar trebui să fim din ce în ce mai mulți.”

Potrivit ultimelor sondaje, 85% dintre georgieni susțin aderarea la UE.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii.

„Îndemnăm guvernul Georgiei să respecte libertatea de întrunire pașnică și protestele pașnice”, a declarat Price. „Suntem alături de poporul georgian și de aspirațiile pe care le are.”