23 feb. 2023 | 15:27

Condiția pusă de Rusia pentru pace în Ucraina. Cum se poate ajunge la negocieri

ULTIMA ORĂ
Condiția pusă de Rusia pentru pace în Ucraina. Cum se poate ajunge la negocieri

Discuțiile pe tema Ucrainei pot avea loc dacă țările occidentale și regimul de la Kiev depun armele și încetează să mai bombardeze orașele rusești, a declarat ministrul adjunct de externe Mihail Galuzin într-un interviu pentru TASS.

Rusia pune condiții pentru reluarea negocierilor

„Dacă Occidentul și Kievul vor să se așeze la masa negocierilor, ar trebui, înainte de toate, să înceteze să bombardeze orașele rusești și să depună armele. După aceea, va fi posibilă o discuție bazată pe noile realități geopolitice”, a precizat înaltul diplomat.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Occidentul nu manifestă nicio disponibilitate pentru inițiative de pace privind situația din Ucraina.

În octombrie anul trecut, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a emis un decret prin care a interzis orice discuții cu Moscova, declarând că nu este interesat să interacționeze cu omologul său rus Vladimir Putin.

Înalt diplomat rus: „Negocierile trebuie să se poarte cu SUA, nu cu Ucraina”

Negocierile privind soluționarea crizei ucrainene ar trebui să aibă loc în prezent cu Washingtonul, nu cu Kievul, iar Moscova este pregătită să caute o soluție diplomatică, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzya, în cadrul unei sesiuni speciale privind Ucraina a Adunării Generale a ONU.

„Căutarea soluționării întregii situații încărcate de cele mai negative consecințe pentru întreaga omenire în cazul unei confruntări directe între Rusia și NATO ar trebui să aibă loc acum nu mai între Rusia și Ucraina, ci între Rusia și Occidentul colectiv, mai ales cu Washingtonul, care se află în spatele regimului de la Kiev”, a spus diplomatul.

„Suntem pregătiți să căutăm o soluție diplomatică serioasă și pe termen lung la această criză și am afirmat acest lucru în repetate rânduri”, a adăugat el.

„Adversarii noștri nu și-au depășit încă iluziile zadarnice de a învinge o putere nucleară”, a remarcat emisarul.

„De aceea, trebuie să ne ocupăm și din punct de vedere militar de factorii care ne-au obligat să lansăm operațiunea militară specială în urmă cu un an”, a explicat el.