28 iun. 2023 | 12:41

Concediu pentru români, noua regulă oficială: ce trebuie să știi, cum se primește

ACTUALITATE
Concediu pentru români, noua regulă oficială: ce trebuie să știi, cum se primește

Există un nou tip de concediu pentru români. Iată cum îl poți obține. Toți părinții trebuie să știe.

De acum, se poate solicita concediul și pentru copiii bolnavi cu vârsta între 7 și 12 ani. De asemenea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în dezbatere două proiecte de ordin ce vizează punerea în aplicare a noii perioade, scrie Avocatnet.ro.

Pentru început trebuie menționat că doar persoanele care sunt asigurate la CNAS pot primi concediu medical pentru a-și îngriji copiii bolnavi. Acest tip de concediu poate fi acordat în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru copil.

Astfel, Proiectul de ordin pentru modificarea normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 prevede doar înlocuirea peste tot în cuprinsul normelor a sintagmei „7 ani” cu sintagma „12 ani”, în contextul în care luni a intrat în vigoare Legea nr. 179/2023, prin care s-a majorat cu cinci ani vârsta copilului pentru care se poate cere concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

Concediu pentru copilul bolnav

În plus, cel de-al doilea proiect de ordin este pentru modificarea Anexei nr. 1 a ordinului ce conține modelul unic al certificatului de concediu medical și instrucțiunile sale de completare.

OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevede că salariații care au un stagiu de asigurare de minimum șase luni pot solicita concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav. Pentru copiii cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul se poate acorda până când copilul împlinește vârsta de 18 ani.

E important de menționat faptul că cele două proiecte de ordin se aplică abia după ce sunt publicate în Monitorul Oficial. Deocamdată, sunt la stadiul de proiect de lege.

De asemenea, e important de știut că acest concedii medicale sunt eliberate doar de medicii care au autorizaţie de liberă practică valabilă şi care au încheiat convenţie privind eliberarea certificatelor de concediu medical, prin reprezentantul lor legal, cu o singură Casa de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării și Ordinii Publice.