06 iul. 2023 | 11:29

Comoara turistică a Transilvaniei, o mină de aur pentru turiștii străini: satul superb prin care treci fără să vrei

ACTUALITATE
Comoara turistică a Transilvaniei, o mină de aur pentru turiștii străini: satul superb prin care treci fără să vrei

În drumul de la Brașov la Sighișoara sau Târgu Mureș, treci inevitabil printr-unul dintre cele mai frumoase și încărcate de istorie sate din acest colț de Transilvania. Prezent în numeroase trasee turistice pentru străini, începe să fie privit cu fascinație și de către români.

Doar 20 de kilometri sunt de la Sighișoara la Saschiz, iar drumul național este cât se poate de bun. Când ai ajuns, mai ales dacă începi să te plimbi pe străduțele lăturalnice sau să vizitezi biserica fortificată, vei înțelege cum a devenit această așezare săsească o bijuterie turistică. Situat la poalele unor dealuri împădurite, la aproximativ 3 ore de Cluj și o oră și 20 de minute de Brașov, Saschiz are în spate o serie de tradiții și obiceiuri locale, dar ce-l face nemuritor este comunitatea de localnici.

”Comunitatea Femeilor din Saschiz” este un exemplu foarte bun de muncă în echipă pentru un scop nobil. Deși au o serie stufoasă de proiecte în spate, aceste doamne au devenit foarte apreciate în regiune pentru organizarea anuală a Sărbătorii Rabarbărului, un eveniment care, printre ele, se reflectă într-o porție gratuită de plăcintă locală cu rubarbă oferită vizitatorilor.

Comunitatea Femeilor din Saschiz la Sărbătoarea Rabarbărului

Comunitatea Femeilor din Saschiz la Sărbătoarea Rabarbărului

Satul Sachiz și județul Mureș

Atestat documentar între 1308 și 1310, Saschiz este fascinant din mai multe motive decât ai crede la prima vedere. Cetatea Țărănească construită pe ruinele unei vechi fortificații romane și Biserica Fortificată te vor ține cu siguranță ocupat câteva ore, dar tot aici poți să mănânci ceva bun sau să te relaxezi pe terasa. Ca lucrurile să fie cât se poate de clare când ajungi în zonă, exact în centru, există un Centru de Informare Turistică cu o serie de informații utile, dar și produse locale dacă vrei să-ți cumperi ceva gustos pentru acasă.

Dacă vrei să te odihnești după vaste plimbări pe dealurile din împrejurimi, fă o vizită la cafeneaua Tei sau Saschiz 302. Pe lângă un suc de soc cu sirop autentic, te bucuri și de un gin & tonic cu gin local Kaspers de la Pivnița Bunicii.

”Se poate găsi un traseu foarte frumos în acea zonă, care să includă şi Cetatea Uriaşilor, dar şi un loc interesant, Cheile Saschizului, care pot fi explorate şi nu doar vizitate. Apa de-a lungul timpului a săpat, iar pereţii au cam 40-50 de metri înălţime. Practic toate aceste obiective, dacă sunt bine puse în valoare şi au povestea lor, nu pot să fie decât puncte de atracţie, pentru că în lume cei care sunt să facă turism găsesc povestea la cea mai banală piatră sau fragment de lemn”, a transmis primarul din Saschiz, Ovidiu Șoaită, pentru Agerpres.

Saschiz

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele