07 sept. 2023 | 11:28

Comoară remarcabilă descoperită într-o peșteră. „Am reușit să ajungem acolo înaintea jefuitorilor și să salvăm aceste descoperiri fascinante”

ACTUALITATE
Comoară remarcabilă descoperită într-o peșteră. „Am reușit să ajungem acolo înaintea jefuitorilor și să salvăm aceste descoperiri fascinante”

O ascunzătoare rară de arme romane a fost descoperită într-o peșteră din deșertul Iudeii. Acolo, ascunse într-o zonă stâncoasă, cercetătorii de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități și de la Universitatea Ariel au recuperat patru săbii vechi de 1.900 de ani, aflate încă în tecile lor de piele.

Se crede că armele au fost pradă de război, ascunse de rebelii iudei în ceea ce este acum cunoscut sub numele de „Rezervația naturală En Gedi”, în apropiere de Marea Moartă.

Comoara găsită în munți

„Ascunderea săbiilor și a pilonului în crăpăturile adânci din peștera izolată de la nord de ‘En Gedi, sugerează că armele au fost luate ca pradă de la soldații romani sau de pe câmpul de luptă și ascunse intenționat de rebelii iudei pentru a fi refolosite”, a declarat Dr. Eitan Klein, unul dintre directorii Proiectului de cercetare a deșertului iudeu, într-un comunicat de presă către IFLScience.

„În mod evident, rebelii nu doreau să fie prinși de autoritățile romane având asupra lor aceste arme. Noi abia începem cercetările asupra peșterii și a ascunzătorii de arme descoperite în ea, cu scopul de a încerca să aflăm cine a deținut săbiile și unde, când și de către cine au fost fabricate. Vom încerca să identificăm evenimentul istoric care a dus la ascunderea acestor arme în peșteră și să determinăm dacă a fost în timpul Revoltei Bar Kokhba din 132-135 d.Hr.”.

O filmare surprinde momentul în care a fost făcută descoperirea, constând în patru săbii romane, tecile lor și un pilum – o armă cu țeavă care era aruncată spre dușmani, ca o suliță. Săbiile erau făcute din lemn și metal și aveau lungimi diferite. Trei dintre ele aveau aproximativ 60 de centimetri, în timp ce a patra era mai scurtă, având 45 de centimetri, ceea ce o face să fie o sabie cu pumn inelar.

Ce se va întâmpla cu comoara

Armele au fost scoase acum din ascunzătoarea lor din peșteră și vor merge în laboratoarele cu climă controlată ale Autorității Israeliene pentru conservare și păstrare. În timp ce investigațiile inițiale au confirmat că acestea sunt tipurile de săbii care erau folosite de soldații romani staționați în Iudeea, mai sunt încă multe lucruri pe care le putem învăța din aceste descoperiri rare și fragile, care datează de acum 1.900 de ani.

Echipa din spatele descoperirii speră, de asemenea, că regiunea mai ascunde multe comori în numeroasele sale peșteri.

„Deșertul Iudeii nu încetează să ne surprindă. După șase ani de cercetări și săpături, în cursul cărora au fost înregistrate sistematic peste 800 de peșteri pe o suprafață de 170 de kilometri de faleză, încă descoperim noi comori în peșteri”, a declarat Amir Ganor, directorul Unității de prevenire a jafului de antichități din cadrul Autorității Israeliene pentru Antichități și unul dintre directorii proiectului de cercetare a deșertului Iudeii.

„În cursul proiectului, am întâlnit, din păcate, zeci de peșteri care au fost jefuite din 1947 încoace. Mă cutremur când mă gândesc câte cunoștințe istorice s-ar fi pierdut dacă jefuitorii ar fi ajuns înaintea arheologilor la artefactele uimitoare din această peșteră. De data aceasta, datorită proiectului național inițiat de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, am reușit să ajungem acolo înaintea jefuitorilor și să salvăm aceste descoperiri fascinante în beneficiul publicului și al cercetătorilor din întreaga lume.”