30 mart. 2023 | 21:01

„Comoara” rară găsită de un băiețel de nouă ani pe o plajă din Europa. Are 200 de milioane de ani FOTO

ACTUALITATE
„Comoara” rară găsită de un băiețel de nouă ani pe o plajă din Europa. Are 200 de milioane de ani FOTO

Un copil de doar nouă ani a găsit o fosilă uriașă, despre care experții cred că are în jur de 200 de milioane de ani, pe o plajă din Țara Galilor. Eli se plimba pe nisip împreună cu familia când a dat peste amonit, o subclasă de moluște cefalopode dispărute. Băiatul a fost felicitat de Muzeul Național de Istorie din Londra pentru descoperirea unică.

Un copil de 9 ani a descoperit o fosilă uriașă

„Fosila uriașă de amonit (n.r. – subclasă de moluște cefalopode dispărute) a fost datată cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă”, a spus tatăl lui Eli, Glenn Morris, pentru Sky News.

Amoniții sunt niște creaturi marine care au dispărut acum aproximativ 66 de milioane de ani. Potrivit lui Glenn Morris, „este o descoperire foarte rară datorită felului în care s-a conservat”. Muzeul Național de Istorie din Londra l-a felicitat pe băiat pentru „comoara” găsită, încurajându-l să „continue” căutările.

„Eli a fost întotdeauna interesat de toate formațiunile stâncoase și de obiectele cu aspect unic. Când ne plimbăm, își umple buzunarele, uneori și pe ale mele, cu descoperirile lui, le ia acasă și le expune”, a povestit tatăl său. „Era prima dată când vizitam plaja Llantwit Major ca familie și cu siguranță este una dintre cele mai memorabile plimbări”, a mai spus Morris.

Un amonit de asemenea dimensiuni este „destul de rar”

Dr. Nick Felstead, lector în geografie fizică la Universitatea Swansea, a explicat că zona de pe coasta Glamorgan, unde Eli a făcut descoperirea, „este destul de cunoscută pentru fosilele sale”. Totuși, un amonit de asemenea dimensiuni este „destul de rar”, a adăugat el.

Citește și Un bărbat a descoperit accidental o fântână veche sub bucătăria lui. Ce a urmat a uimit o lume întreagă VIDEO

Potrivit specialistului, „fosila în sine ne spune că era un ocean tropical de mică adâncime” și că această parte a coastei este „din perioada Jurasicului timpuriu, care are aproximativ 200 de milioane de ani”.

„Este minunat să vedem următoarea generație de vânători de fosile pe coasta de sud a Țării Galilor, deoarece este un loc grozav pentru a admira o mulțime de specii de fosile din diferite perioade”, a indicat el.