08 iun. 2023 | 15:55

Comoara istorică de la marginea Bucureștiului: forturile construite pe vremea lui Carol I, lăsate în paragină de autorități

ACTUALITATE
Comoara istorică de la marginea Bucureștiului: forturile construite pe vremea lui Carol I, lăsate în paragină de autorități

Țara noastră este plină de comori istorice care, la drept vorbind, ar trebui să fie mai degrabă puse în valoare, decât uitate și acoperite de gunoaie și plante sălbatice.

Însă cum de la ceea ce ar trebui să fie la ceea ce există este cale lungă, iată-ne în postura de a povesti despre încă una dintre ruinele istorice ce beneficiază de soartă cruntă.

Vorbim, în acest caz, despre forturile și bateriile construite în urmă cu 30 de ani de Regele Carol I, cu scopul de a apăra orașul. Acestea zac acum abandonate, riscând degradarea de la o zi la alta.

Ce se întâmplă cu forturile și bateriile construite de Carol I

De ani de zile, absolut nimeni nu face nimic pentru restaurarea acestor monumente istorice. De fiecare dată când sunt întrebate, autoritățile competente susțin că nu există nici oameni, dar nici bani și preferă să dea vina pe alții pentru această situație.

Monumente ce ar trebui restaurate zac sub un morman de gunoaie, plante și, mai mult decât atât, nepăsare.

„Sunt considerate teren viran sau teren liber de construcții, dar odată ce proprietarii sau cei puși în posesie s-au dus pe teren și au descoperit acestă clădire, fiind atât de rezistentă și totul turnat, beton, ca să reziste atacurilor, ea nici nu a putut fi demolată, adică ele, în mai multe cazuri când s-a încercat demolarea lor sau îngroparea lor, nu s-a putut pentru că sunt prea rezistente și atunci s-a considerat a face aici groapă de gunoi, aducem gunoaie și asta a fost”, a declarat Dorothee Hasnaș, arhitect, pentru Digi24.

Întrebată, de un reporter al publicației menționată anterior, Hasnaș a adăugat că la mijloc nu ar fi vorba despre reavoință, ci mai mult despre ignoranță. „A fost înaintat dosarul în 2010 de către Institutul Național al Patrimoniului către Direcția de Cultură, Ministerul Culturii și acolo din câte știu a rămas în suspensie”, a mai spus aceasta, conform sursei amintite, despre ruinele istorice abandonate, de la marginea Capitalei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele