Comoară din Egiptul Antic, descoperită în Scoția. Cum a ajuns acolo, misterul a fost elucidat ani mai târziu
Un moment neașteptat în istoria descoperirilor arheologice s-a petrecut în anul 1952, când un elev din Scoția a lovit accidental un obiect îngropat în curtea școlii sale, crezând inițial că este un simplu cartof.
Comoara găsită de elevi, importantă pentru arheologie
S-a dovedit că acesta era, de fapt, o prețioasă sculptură de gresie din Egiptul antic. Astfel a început o serie surprinzătoare de descoperiri arheologice care ulterior au fost expuse în Muzeul Național al Scoției.
De-a lungul anilor ’50-’80, elevii unui internat din Fife, Scoția, obișnuiau să descopere periodic obiecte antice, inclusiv o sculptură de gresie veche de 4.000 de ani, o figurină din bronz și alte opere rare din timpul celei de-a 12-a dinastii a Egiptului.
Originea acestor artefacte a rămas un mister, ele devenind parte din patrimoniul național și fiind predate ulterior muzeului din Edinburgh.
Misterul, deslușit ani mai târziu
Oamenii responsabili de descoperirea acestei comori cred că au elucidat acum originea acesteia.
Casa în care au fost găsite artefactele a fost moștenită de Alexander Leslie-Melville, Lordul de Balgonie, participant la Războiul din Crimeea, în 1850.
Se spune că portretul său realizat după întoarcerea din război este prima fotografie cunoscută cu o persoană suferindă de sindrom de stres posttraumatic.
Războiul i-a afectat profund sănătatea, iar în 1856, în speranța că va găsi vindecare, a călătorit în Egipt. În acea perioadă, antichități erau vândute de consuli și negustori, iar obiectele ar fi putut fi aduse lui Balgonie sau adunate de surorile sale.
La doar 25 de ani, Balgonie a murit. Se întâmpla în 1857. Cercetătorii presupun că artefactele ar putea fi legate de această tragedie și au fost depozitate separat, uitându-se de ele.
Margaret Maitland, administrator al expoziției cu artefacte mediteraneene antice din Muzeul Național al Scoției, a declarat: „Statueta preotului din bronz este o formă relativ rară, iar capul statuii din gresie reprezintă o capodoperă a sculpturii egiptene”.
Vezi și: Ce conține cea mai mare comoară descoperită vreodată în România. Secretul a ieșit la lumină