21 ian. 2023 | 16:50

Comoară dezgropată în Constanța: trei bărbați au sunat imediat la 112 dupa ce au descoperit un tezaur getic istoric

ACTUALITATE
Comoară dezgropată în Constanța: trei bărbați au sunat imediat la 112 dupa ce au descoperit un tezaur getic istoric

Trei bărbați au reușit să descopere la Constanța comoara care conține mai multe obiecte de valoare antice. Aceștia au sunat la 112 pentru a raporta acest lucru și a preda obiectele autorităților.

În data de 20 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au fost apelați prin apelul la numărul unic de urgență 112 de către un bărbat care a declarat că a găsit în zona localității Ciobănița o oală ce conține mai multe obiecte de valoare antice.

comoara constanța

Vasul continea mai multe monede antice

În urma apelului, la locul respectiv s-au deplasat polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale alături de arheologii din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Aceștia au început a efectua cercetările la fața locului constatând că 3 bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani efectuau detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni.

Comoara găsită în Constanța a fost predată arheologilor

După multipe detecții aceștia au reușit să găsească, la o adâncime de aproximativ 60 de cm, un vas din ceramică în care se regăseau mai multe monede antice. De asemenea, lângă vasul respectiv au mai fost găsite alte câteva fragmente metalice și ceramice, dar și o altă monedă similară cu cele din vasul din lut.

„Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.).”, potrivit purtătorului de cuvând al IPJ Constanța, Andreea Ambroze.

Obiectele găsite în locul respectiv au fost ulterior predate arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. De asemenea, au fost efectuate cercetări și în cazul celor trei bărbați și s-a stabilit că aceștia dețineau autorizații pentru detectoarele de metale.

„În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale, autorizați de instituția noastră, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 Rep. privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare.”, a mai adăugat reprezentanta IPJ.