Comisia Europeană vrea să crească returul migranților, pe fondul creșterii numărului de cereri de azil
Comisia Europeană a prezentat marți, 24 ianuarie, planurile de a crește în mod dramatic returnarea în țara de origine a solicitanților de azil respinși.
Ce se întâmplă cu solicitanții de azil respinși. Planurile CE
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și coordonatorul UE pentru returnări, Mari Juritsch, care a fost numit în această funcție nou creată în mai 2022, au prezentat o „strategie pentru returnări mai eficiente” care va fi prezentată în cadrul reuniunii privind justiția și afacerile interne care va avea loc joi la Stockholm și în cadrul următorului summit al liderilor UE, care va avea loc la Bruxelles în februarie.
„Ne confruntăm cu o creștere a sosirilor neregulamentare”, a declarat Johansson reporterilor, adăugând că peste 330.000 de sosiri neregulamentare au fost detectate de Frontex, agenția de frontieră a UE, anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 100.000.
Ea a adăugat că majoritatea dintre aceștia nu au nevoie de protecție internațională, dar au depus totuși o cerere.
Cei care nu au nevoie de protecție internațională trebuie să se întoarcă în țara lor de origine. Doar aproximativ 70.000 sunt returnate în fiecare an, în comparație cu cele peste 300.000 de decizii de azil.
„Statele membre nu pot rezolva singure această problemă și nici Comisia nu o poate rezolva singură”, a spus Johansson.
Ce presupune proiectul Comisiei Europene
Proiectul Comisiei propune ca UE să stabilească o țintă de țări terțe specifice asupra cărora să se concentreze pentru a crește numărul de returnări.
De asemenea, îndeamnă autoritățile naționale să colaboreze pentru a aborda abuzurile sistemului în cazul în care solicitanții cu drept de azil într-un stat membru depun cereri în alt stat membru. În altă parte, se afirmă că guvernele UE ar trebui să se asigure că o decizie de încheiere a șederii ar trebui să fie urmată imediat de o decizie de returnare.
Agenția de frontieră a blocului, Frontex, care a dat naștere la scandaluri, va primi, de asemenea, mai multă putere pentru a se ocupa de returnări, a declarat Johansson.
În prezent, doar 16% dintre deciziile de returnare în statele membre sunt urmate de o cerere de readmisie în țara terță în care ar trebui să se întoarcă.
De asemenea, numărul returnărilor de migranți a scăzut cu 50% în timpul pandemiei COVID-19, potrivit Comisiei Europene.