Comisia Europeană, palmă grea pentru România: „suntem cu ochii pe voi, am aflat ce faceți”
România intră în atenția Comisiei Europene într-o manieră pe care nu ne-am fi dorit-o.
Membrii prestigioasei instituții europene au decis să intervină și să atragă atenția țării noastre cu privire la un subiect deosebit de important.
Ce a aflat Comisia Europeană despre România, unde greșim
Concret, este vorba despre faptul că României i se atrage atenția cu privire la neconformitatea normelor naţionale cu legislaţia UE privind achiziţiile publice. Ca o consolare, măcar nu suntem singurii care se află în această situație. Alături de noi sunt și Ungaria, Slovenia și Portugalia.
„Au fost identificate mai multe cazuri în care legislaţia naţională permite utilizarea procedurilor de negociere fără publicare prealabilă.
Alte probleme identificate se referă la anumite norme naţionale care permit modificarea contractelor legate de obligaţii şi servicii publice, impun limite pentru subcontractare sau introduc o discriminare directă în favoarea anumitor produse originare din regiunea în care este stabilită autoritatea contractantă. Ungaria, Portugalia, România şi Slovenia au la dispoziţie două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită acestor state membre avize motivate”, a transmis instituția.
Citește și România în Schengen: Acordul istoric care poate da undă verde pentru noi și bulgari
O veste rea, una bună
Pe de altă parte, CE ne dă și vești bune. Instituția a prezentat de curând progresele înregistrate de Bulgaria și România în ceea ce privește proiectele-pilot referitoare la procedurile rapide de azil și returnare.
Vezi și Românii pot încasa din 2024 vouchere de 50.000 de lei pentru panouri solare. Cine poate accesa banii
„Astăzi, după șase luni de la începerea punerii în aplicare a proiectelor-pilot referitoare la procedurile rapide de azil și returnare, Comisia prezintă progresele semnificative înregistrate de Bulgaria și România. În general, s-au obținut rezultate solide, prin bune practici identificate în domeniul procedurilor accelerate de azil și al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor și al cooperării consolidate cu țările învecinate.
Ca urmare a scrisorii trimise statelor membre de președinta von der Leyen în ianuarie și a concluziilor Consiliului European din luna februarie 2023, România și Bulgaria au instituit aceste două proiecte-pilot în martie 2023, cu sprijinul Comisiei Europene și al agențiilor UE relevante”, a punctat CE.