28 aug. 2023 | 10:11

CNAS, fonduri insuficiente. ”Nu înțeleg cum poate să-și stabilească un buget neștiind câți pacienți sunt”

ACTUALITATE
CNAS, fonduri insuficiente. ”Nu înțeleg cum poate să-și stabilească un buget neștiind câți pacienți sunt”

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a cerut suplimentarea bugetului, în contextul în care fondurile pentru pacienți sunt pe terminate.

Câți bani a primit CNAS pentru acest an

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una dintre instituțiile țării cărora le-a fost alocat cel mai mare buget. Pentru acest an, CNAS a primit aproximativ 10 miliarde de euro.

O mare parte din această sumă a mers la programele naționale de sănătate, cele ce acoperă tratamentele de care au nevoie pacienții diagnosticați cu boli cronice

Însă, banii sunt pe terminate, iar conducerea CNAS a cerut suplimentarea fondurilor. Suplimentarea se acordă în fiecare an la rectificarea bugetară din toamnă.

”Nu înțeleg cum CNAS poate să-și stabilească un buget neștiind exact câți pacienți sunt și cum sunt ei tratați”, a spus Rozalina Lepădat, de la asociația pacienților cu boli rare.

CNAS, comisie pentru întâlniri lunare

Noul președinte al CNAS, Andrei Baciu, a spus că întotdeauna sunt necesari mai mulți bani, pentru că serviciile medicale de calitate costă. Acesta a înființat o comisie pentru întâlniri lunare. Pacienții își vor putea prezenta direct problemele în fața directorilor din instituție.

”Prin acest grup stabil va putea practic să existe un dialog facil între cei care reglementează politicile de sănătate și pacienții care se confruntă cu diferite situații”, a spus președintele Coaliției Organizațiilor cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu.

”E important ca problema respectivă să devină o prioritate, identificarea unei soluții pentru problema respectivă să devină o prioritate.

Ce facem este să creăm un cadru oficial, pentru un dialog transparent, onest, care să se perpetueze a la long. Discuția noastră va fi cu organizațiile care reprezintă pacienții, ele fiind singurele care pot aduna toate probleme, să poată să le și prioritizeze”, a explicat președintele CNAS, Andrei Baciu.

Platforma informatică, o altă problemă a CNAS

O altă problemă acută a CNAS este reprezentată de platforma informatică, o investiție extrem de mare a statului român, ce a dat erori încă de la început.

Adesea, pacienții nu primesc consultații sau tratamente pentru că sistemul, care este subdimensionat, se blochează. Se fac proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru îmbunătățirea platformei. Însă, pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de bani.

Președintele CNAS a mai spus că medicina evoluează, iar țările care au sisteme bune de sănătate investesc foarte mult pentru acest lucru.