Ciucă, „bugetarul de lux”, le ia voucherele de vacanță colegilor bugetari, de dragul economiei: ne pregătim de noi proteste SPECIAL
Cei doi lideri de coaliție, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă au anunțat, luni, pe Facebook măsurile cu care vor să reducă din deficitul bugetar. Printre măsurile aspru criticate se numără: renunțarea la voucherele de vacanță pentru cei cu salarii de peste 10.000 de lei brut. Măsura a fost acordată anul trecut culmea de fostul premierul Nicolae Ciucă, însă acum este eliminată. Cosmin Dorobanțu, președinte al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a explicat pentru Playtech.ro ce înseamnă eliminarea acestui beneficiu pentru angajați și totodată ce reducere de cheltuieli face statul cu renunțarea „la 10-15% din posturile nebugetate și neocupate”.
Ciucă ia înapoi voucherele de vacanță
După ședințele maraton de luni Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat planul de măsuri cu care vor să reducă cheltuielile pe Facebook. Nu au făcut declarații în fața jurnaliștilor, ci au postat planul pe paginile lor de socializare. În timp ce mesajul premierului este puțin mai general în care nu oferă exemple concrete, mesajul lui Nicolae Ciucă este ceva mai conturat, revenindu-i misiunea să anunțe principalele modificări.
Eliminarea voucherelor pentru cei cu salarii de peste 10.000 de lei brut a fost aspru criticată, mai ales că măsura a fost menținută și acordată în timpul guvernului Ciucă.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) se împotrivește propunerii președintelui PNL, Nicolae Ciucă și acuză că măsura propusă este vădit discriminatorie și neconstituțională.
„Nicolae Ciucă este promotorul unor acțiuni care dezavantajează toți polițiștii, militarii, polițiștii de penitenciare. Este singurul bugetar de lux care cumulează pensia cu salariul și i-a măsuri tocmai împotriva colegilor lui.
Le ridica moralul și exact cum a fost scris și în nota de fundamentare a ordonanței de urgență atunci când ele au fost acordate, dacă atunci când a fost dată această ordonanță de urgență chiar de către domnul Nicolae Ciucă a fundamentat că sunt necesare pentru încurajarea turismului românesc, pentru loialitate, pentru maximizarea loialității angajaților față de instituție, acum cum poate să vină domnul Ciucă la un an să spună că nu mai sunt oportune aceste vouchere de vacanță. Nu există pic de predictibilitate în deciziile șefului PNL.
Chiar aseară am semnalat unui deputat de la PNL să-i transmită domnului Nicolae Ciucă că săptămâna viitoare va avea mișcări de protest din partea angajaților din Penitenciare chiar la sediul PNL” , a explicat Cosmin Dorobanțu, președinte al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor pentru Playtech.ro.
Un polițist la 200 de deținuți
Șeful FSNAP a precizat că aceste beneficii erau extrem de importante pentru angajații din sistem care oricum lucrează mult, iar lista beneficiilor de a lucra în acest domeniu se diminuează de la an la an.
„Sunt importante pentru un angajat pentru că cei din penitenciare au venitul brut și aici mă refer la cel brut, nu cel care intră în buzunare este peste 10.000 de lei pentru că 54,6% din acel venit îl ia statul înapoi”.
Voucherele erau un beneficiu pentru cei care lucrează într-un deficit care duce lipsă acută de personal, dar și de predictibilitate.
„Situația deficitului de personal nu s-a rezolvat pentru că prin măsura aceasta de a modifica legea pensiilor militare su plecat aproape toți specialiștii din sistem, iar ce a intrat nu acoperă deficitul de personal care este undeva la 35% .
Dacă cei doi decidenți: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să renunțe la 10-15% din posturile nebugetate și neocupate rezolvă problema deficitului de personal doar pe hârtie. În realitate avem același deficit de personal”, a mai spus șeful FSNAP.
Legea prevede să fie minimum doi supraveghetori sau polițiști pe culoar, însă din cauza deficitului există doar un agent.
„Avem un supraveghetor pe secția de deținere cu 200 de ucigași, tâlhari, violatori și ar trebui să fie minim doi, iar ei la ora actuală e un singur polițist de penitenciar, iar legile și regulamentele interne spun minim doi.
Nimeni nu vine undeva la muncă să lucreze doar din vocație îți mai trebuie și partea financiară, o motivație extrinsecă, atunci când oamenii știu că li se poate modifica legea salarizării sau pensionarii nu mai sunt atrași de acest sistem care în trecut asigura anumite facilități în contrapondere cu interdicțiile pe care noi le avem pentru că noi nu avem voie să avem firme sau să lucrăm în alt domeniu care are legătură directă sau indirectă cu sistemul penitenciar”, a mai punctat acesta.
De ce sunt importante voucherele de vacanță
În perioada 2023-2026 salariaților prevăzuți în prezentul ordin li se acordă o singură indemnizație de vacanță anual, sub formă de vouchere, pe suport electronic, în cuantum de maxim 1450 lei pentru un salariat/an, în limita sumelor prevăzute în buget, alocate cu această destinație, valoarea voucherelor de vacanță
Potrivit legii voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.
Totodată ele nu pot fi vândute, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.
Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.