Cine sunt turiștii care împânzesc litoralul românesc: din ce orașe vin, ca să se simtă bine la mare
Litoralul românesc continuă să fie o atracție, deși prețurile de la noi le concurează sau chiar depășesc pe cele din regiuni populare la nivel internațional, unde condițiile de cazare și distracție sunt net superioare.
Dacă analizăm proveniența majorității turiștilor ce se bucură de litoralul românesc, constatăm că majoritatea sunt bucureșteni. Probabil faptul că există o autostradă ce leagă capitala de Constanța contribuie la acest aspect, oamenilor fiindu-le foarte facil să ajungă rapid pe litoral și, desigur, să revină în doar două-trei ore acasă.
”Cei mai mulţi turişti care şi-au făcut vacanţele în staţiunile autohtone de la Marea Neagră până la jumătatea sezonului estival sunt din Bucureşti, peste 36% din totalul celor care au ales litoralul românesc fiind din Capitală”, conform Litoraluluiromânesc.ro.
Litoralul românesc, vizitat de o mulțime de turiști, mai ales din anumite orașe
Datele analizate în sezonul 2022 – 2023, pe un eşantion de peste 207.000 rezervări, evidenţiază faptul că aproape 36% dintre turiştii care au ajuns în acest interval pe litoralul românesc provin din Bucureşti. Capitala conduce detaşat clasamentul, următoarele două locuri din Top 3 fiind la mare distanţă. Astfel, locul secund este ocupat de judeţul Prahova, cu 5,92% din totalul turiştilor veniţi pe litoral, iar pe poziţia a treia se află judeţul Cluj, cu 5,27% din total.
Turiștii mai au și alte orașe de proveniență, nu doar Bucureștiul. Acestea fiind spuse, iată unde mai călătoresc românii noștri: Timiş (5,20%), Braşov (4,44%), Iaşi (4,30%), Argeş (2,75%), Bacău (2,14%), Dolj (2,14%) şi Suceava (2,10%).
“Am constatat că pe măsură ce turiştii locuiesc mai departe de destinaţie, creşte media sejurului, deoarece pentru majoritatea această deplasare reprezintă singura vacanţă din an în staţiunile româneşti de la Marea Neagră. Efortul depus pentru această călătorie este mai mare pentru turiştii care vin din judeţe precum Cluj, Timiş sau Iaşi, prin urmare şi perioada pe care o petrec pe litoral este mai mare. În schimb, pentru bucureşteni accesul la litoral este mult mai rapid şi mai uşor, fie că aleg să călătorească cu maşina personală, fie cu trenul. De aceea, mai ales pentru tineri, o <<escapadă>> la mare într-un weekend prelungit este la îndemână”, declară Ionuţ Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.