14 iun. 2023 | 10:55

Cine sunt, de fapt, strămoșii noștri: originile omului modern, explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Cine sunt, de fapt, strămoșii noștri: originile omului modern, explicația cercetătorilor

Te-ai întrebat vreodată de unde au venit strămoșii noștri și cum au reușit să se răspândească în aproape fiecare colț al planetei?

Ipoteza „În afara Africii” este, în general, privită ca fiind cea mai probabilă explicație a originilor noastre, dar există încă concepții greșite în jurul acesteia.

Primii gânditori care au luat în considerare cum ar fi putut arăta istoria rasei umane au activat încă din Epoca Iluminismului și au încercat să spună o poveste care a îmbina istoria cu ortodoxia și mitologia.

Acest lucru i-a determinat, în cele din urmă, să plaseze oamenii în Orientul Mijlociu, acolo unde se credea că este Grădina Edenului.

Secolul XVIII-lea, marcat de idei noi, revoluționare

Apoi, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, gânditorii anti-religioși au apelat la surse alternative. În loc să se bazeze pe revelația biblică, ei au consultat istoria, geografia și istoria limbilor.

Ideile asociate cu aceste lucrări considerau oamenii ca fiind formați din rase cu origini independente care au apărut în momente diferite. Acest tip de gândire este cunoscut sub numele de poligenism și a fost popular printre mulți gânditori ai Iluminismului, precum Voltaire și David Hume.

Poligenismul a rămas de bază până la mijlocul secolului al XIX-lea, când lucrarea lui Darwin a propus un ascendent comun pentru toți oamenii. Cu toate acestea, aspectele poligenismului au persistat până în secolul al XX-lea și s-au schimbat pentru a sugera că fiecare „rasă” avea propria istorie evolutivă.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, cercetătorii au început să creadă despre Africa că ar fi locul probabil al originilor noastre.

Acest lucru însemna, de asemenea, spre deosebire de credințele anterioare, că europenii au strămoși africani.

Apoi, la sfârșitul anilor 1980, cercetările genetice asupra ADN-ului au arătat că descendența tuturor femelelor umane moderne provine dintr-o origine africană de acum aproximativ 200.000 de ani.

Acest lucru nu numai că a adăugat greutate mai mare ipotezei legate de Africa, dar a sugerat și că oamenii ar fi apărut dintr-o specie complet nouă, care nu s-a încrucișat cu alți oameni arhaici, cum ar fi Neanderthalienii și Homo erectus. Aceștia ar fi părăsit Africa cu aproximativ 60.000 de ani în urmă și ar fi înlocuit celelalte specii.

În cele din urmă, nici neandertalienii, nici denisovenii nu ar fi supraviețuit în lumea modernă, în ciuda faptului că au lăsat în urmă câteva gene. Se pare că nu s-au putut adapta la climate și nici nu ar fi putut „să țină piept” omului modern.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele