Cine îi ia locul lui Stoltenberg ca șef NATO. Ursula von der Leyen, printre numele vehiculate
Dezbaterile referitoare la succesorul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al NATO se intensifică, în contextul în care oficialul ar trebui să părăsească funcția în luna octombrie. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre numele vehiculate.
Jens Stoltenberg și-ar putea prelungi mandatul
Update 15 iunie, ora 14:56. Stoltenberg – care se află la conducerea alianței militare occidentale din 2014 – și-a prelungit deja mandatul cu un an, până în octombrie, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Premierul danez Mette Frederiksen a apărut ca un posibil favorit pentru a-i succeda. Ministrul britanic al apărării Ben Wallace și-a aruncat, de asemenea, pălăria în ring.
Dar până în prezent nu există un consens asupra unei alegeri clare în rândul membrilor NATO, iar diplomații vorbesc tot mai mult despre șansele ca Stoltenberg să fie rugat să rămână în funcție.
Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, a reiterat că nu are „nicio intenție de a solicita o prelungire”, dar că decizia aparține membrilor NATO.
„Când vine vorba de succesorul meu, aceasta este o chestiune care va fi decisă de cei 31 de aliați”, a declarat Stoltenberg la o reuniune a miniștrilor apărării din NATO la Bruxelles.
„Sunt responsabil pentru toate deciziile pe care această alianță trebuie să le ia, cu excepția uneia, și aceasta este despre viitorul meu – aceasta este decizia celor 31 de aliați.”
Discuțiile referitoare la succesorul lui Jens Stoltenberg au loc în contextul în care forțele ruse ocupă aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, iar China creşte ca putere militară globală. Astfel, alegerea unui candidat cu care să fie de acord toți cei 31 de membri ai alianței este dificilă.
În acest context, liderii NATO înclină către prelungirea mandatul lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al alianței, din cauza incertitudini tot mai mari cu privire la convenirea asupra unui succesor înainte de summitul de luna viitoare din Lituania.
Știre inițială:
Jens Stoltenberg conduce Alianța Atlanticului de Nord din octombrie 2014. În ciuda faptului că a declarat public că nu are nicio intenţie de a încerca să îşi prelungească mandatul, fostul prim-ministru norvegian nu a exclus complet posibilitatea de a continua.
„El ar face-o. Este un om al datoriei”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt despre posibilitatea unei prelungiri a mandatului lui Jens Stoltenberg.
Cine l-ar putea înlocui pe Stoltenberg
Deocamdată, în fruntea listei candidaților pentru funcția de secretar general al NATO s-ar afla premierul danez Mette Frederiksen.
Fiind cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării sale, Frederiksen a făcut valuri în ceea ce privește reducerea emisiilor din transporturi și adoptarea unei politici de extremă dreapta în domeniul imigrației. Dacă va deveni secretar general, va fi prima femeie lider din istoria de aproape 75 de ani a NATO.
Pe de altă parte, nu toți membrii alianței sunt entuziasmați de această variantă. Un secretar general danez ar fi al treilea lider nordic succesiv al alianței, ceea ce unii membri – cum ar fi Franța, Marea Britanie și țările din sudul Europei – consideră că este un avantaj nedrept pentru regiunea nordică.
În plus, Danemarca nu a reușit să îndeplinească cerința de 2% din cheltuielile minime de apărare ale NATO, lucru pe care unii oficiali europeni îl folosesc pentru a descuraja numirea lui Frederiksen.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak l-a încurajat pe președintele american Joe Biden, săptămâna trecută, în cadrul unei vizite la Casa Albă, să îl susțină pe secretarul britanic al apărării Ben Wallace pentru această funcție.
Alți posibili candidați pentru funcția de secretar general al NATO sunt: președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; vicepremierul canadian Chrystia Freeland și premierul estonian Kaja Kallas.