02 oct. 2023 | 15:15

Cine au fost primii cowboys, de fapt. Când au apărut, descoperirea fascinantă a cercetătorilor

ACTUALITATE
Cine au fost primii cowboys, de fapt. Când au apărut, descoperirea fascinantă a cercetătorilor

Contrar clișeelor prezente în filmele western, se pare că primii cowboys din America au avut o origine mult mai diversă decât cea asumată până acum. Un studiu recent a arătat că cei dintâi așa-numiți văcari au provenit, în mod neașteptat, din rândul unei populații adusă cu forța în Lumea Nouă.

Primii cowboys au o origine neașteptată

Un cowboy este deja o figură legendară de erou american, ce întruchipează libertatea și îndrăzneala, iar termenul de „văcari” nu se apropie decât în mică măsură de esența muncii lor.

Dar primii cowboys care au mânat turmele de vite au apărut în Mexic și zona Caraibelor și proveneau, în mod surprinzător, din rândul sclavilor aduși din Africa.

Înainte de descoperirea Lumii Noi, în 1492, n-au existat vite în America. Aceste mamifere mari au fost transportate pe noul continent în timpul secolului al XVI-lea, când un număr mic a fost dus în insulele din Caraibe din Peninsula Iberică.

Citește și: Ce au în comun Cristofor Columb și vikingii: descoperirea care ar putea schimba cărțile de istorie

Odată instalate, vitele domestice s-au înmulțit local, apoi au fost exportate către alte zone, precum Mexic, Panama și Columbia, pe măsură ce europenii au continuat să exploreze și să colonizeze noul teritoriu de peste ocean.

În orice caz, un studiu recent condus de cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală Florida și publicat în Scientific Reports, a adus nou detalii în privința acestui fenomen.

Unde au apărut prima oră în America

În ciuda semnificației pe care o au în ziua de azi, se cunosc, de fapt, puține lucruri despre primele vite apărute de-a lungul Americii și felul în care ele au fost împrăștiate în perioada de după descoperirea continentului de către Cristofor Columb.

În acest sens, oamenii de știință au analizat semnăturile ADN a rămășițelor a 21 de vite descoperite în cinci situri spaniole din Mexic și Haiti ce datează din perioada cuprinsă între secolele XVI și XVIII. Apoi, le-au comparat cu cele ale raselor cunoscute din Europa și Africa.

Citește și: Carnea cultivată în laborator, de până la 25 de ori mai rea pentru mediu decât carnea de vită

Datele inițiale corespundeau ideilor tradiționale, pentru că 7 dintre cele mai timpurii mostre din acele vite aveau legături genetice ce indicau o proveniență europeană a animalelor.

Totuși, un specimen găsit în zona Bellas Artes din Mexico prezenta o linie genealogică ce ducea direct către Africa și ar fi ajuns în Americi la începutul secolului al XVII-lea.

„Aceste descoperiri vin în sprijinul tendințelor istorice actuale din istoria sclaviei despre rolul sclavilor în apariția fermelor de vite”, a spus Nicolas Delsol, specialist în zooarheologie și coautor al studiului, pentru Live Science.

Rolul negustorilor de sclavi africani

Fenomenul a apărut cu aproape 100 de ani mai devreme decât primele relatări din documentele istorice referitoare la vitele africane. Ipoteza de lucru, la acest moment, este aceea că pe măsură ce creșterea vitelor s-a extins pe durata secolului al XVI-lea, a fost nevoie de fermieri pricepuți care puteau stăpâni aceste vite.

Populația indigenă din Americi nu avea nicio experiență în acest sens cu vitele ori cu orice alte animale domestice europene, deci nu puteau îndeplini acest rol.

Citește și: Când a devenit, de fapt, mămăliga preparatul tradiţional al românilor. Cine l-a gătit pentru prima oară și când

Prin urmare, aceste însemnări istorice arată că negustorii de sclavi și-au îndreptat atenția către Africa de Vest de unde au răpit oameni cu experiență în creșterea vitelor. Este posibil chiar ca oamenii să fi fost aduși odată cu vitele.

„Problema potențialei origini africane a unor vite transportate în Americi are o semnificație istorică uriașă, precum și ramificații culturale și sociale adânci, mai ales dacă ne gândim la rolul central pe care sclavii africani l-au jucat în crearea industriei creșterii vitelor pe noul continent”, au scris autorii.

„Datele obținute, deși nu sunt complet lămuritoare, sprijină ipoteza conform căreia vitele au fost importate, de asemenea, din Africa, subliniind rolul esențial al păstorilor africani în apariția și dezvoltarea unui nou peisaj agricul, axat în principal pe creșterea vitelor”, au adăugat ei.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele