28 dec. 2023 | 10:59

Cine a scris Biblia, de fapt. Teorii acceptate versus teorii controversate

ACTUALITATE
Cine a scris Biblia, de fapt. Teorii acceptate versus teorii controversate

Biblia oferă o poveste mai mult sau mai puțin credibilă despre istoria lumii, de la creație și decădere, până la răscumpărare și Judecata de Apoi impusă de Dumnezeu asupra celor vii și a celor morți.

Vezi și: Singurul cuvânt din Biblie care are 16 litere. Ce semnificație are, de fapt

Biblia, cu inspirație divină?

Vechiul Testament începe cu creația lumii și povestea cuplului Adam și Eva, cei care nu l-au ascultat pe Dumnezeu, drept pentru care au fost pedepsiți de iertătorul atotputernic, fiind izgoniți din Rai.

Noul Testament relatează răscumpărarea umanității prin viața, moartea și învierea lui Iisus, încheindu-se cu cartea Apocalipsei și sfârșitul istoriei, precum și Judecata de Apoi.

În primii 400 de ani ai creștinismului, Bisericii i-a luat ceva timp pentru a decide cum să arată Noul Testament, confirmând în cele din urmă cele 27 de cărți care îl alcătuiesc.

Există patru teorii principale privind autorul Bibliei, după cum vei afla în cele ce urmează:

Dumnezeu a scris Biblia: această teorie ia în considerare că fiecare cuvânt este inspirat divin și dictat de Dumnezeu spre scriitorii săi.

Dumnezeu i-a inspirat pe scriitori: această viziune conservatoare sugerează o colaborare între Dumnezeu și oameni în scrierea Bibliei, cu un accent mai mic pe dictare.

Dumnezeu i-a inspirat pe scriitori: această perspectivă liberală admite că scriitorii au fost inspirați de Dumnezeu, dar au fost influențați și de contextele culturale ale timpului în care au trăit.

Vezi și: Descoperirea care schimbă Biblia: fascinanta concluzie a oamenilor de știință

Cartea Cărților, scrisă de oameni

Una dintre cele mai controversate teorii este cea potrivit căreia oamenii au scris fără ajutor divin. Totuși, așa cum este lesne de înțeles, puțini sunt cei dispuși să cerceteze mai mult, preferând să meargă pe ideea clasică, „crede și nu cerceta”.

Aceste teorii și interpretări se intersectează și aduc contribuții variate în ceea ce privește înțelegerea autorului Bibliei. Problema autorului Bibliei are implicații profunde, deoarece creștinismul consideră Biblia ca fiind inspirată divin și esențială pentru înțelegerea lumii și a vieții umane.

Este, de asemenea, o sursă semnificativă de influență asupra practicilor sociale, economice și personale. În esență, indiferent de credințele noastre religioase, Biblia a avut un impact profund asupra civilizației occidentale, modelând în mod conștient sau inconștient multe aspecte ale vieții noastre.

Vezi și: Biblia – ce nu știai despre cea mai citită carte din lume

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele