03 mai 2023 | 17:48

Cheia longevității se află în ciuperci: ce au descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Cheia longevității se află în ciuperci: ce au descoperit oamenii de știință

Cheia longevității e ascunsă în ciupercile care ne oferă bere și vin. Un experiment a reușit să mărească durata de viață a unei specii de drojdie cu 80% prin utilizarea tehnicilor de biologie sintetică

Cu mai bine de trei decenii în urmă, Thomas Johnson a demonstrat că modificarea unei singure gene – numită age-1 – a crescut durata de viață a viermilor C. elegans cu până la 60%. În ciuda distanței evolutive enorme care ne separă de aceste creaturi, mecanismele utile de supraviețuire sar de la o ramură la alta a arborelui vieții – sunt conservate în genomul multor specii, inclusiv al oamenilor. Ceea ce funcționează pe un vierme sau un șoarece – sau chiar pe o specie de drojdie – nu trebuie să funcționeze și pe noi. Dar rezultatele care decurg din manipularea speranței de viață a acestor rude îndepărtate încurajează căutarea modificărilor genetice, scrie El Pais.

Răspunsul la longevitate

În urmă cu trei ani, un grup de cercetători de la Universitatea din California din San Diego (UCSD) a descoperit un mecanism esențial în procesul de îmbătrânire a unei ciuperci unicelulare care ne este alături de la începutul civilizației. Specia de drojdie numită Saccharomyces cerevisiae – cu care se fac pâinea, berea și vinul – urmează una dintre cele două direcții pe drumul său spre moarte. Jumătate din celulele sale îmbătrânesc atunci când ADN-ul își pierde stabilitatea; cealaltă jumătate, cu deteriorarea mitocondriilor, o structură care oferă energie celulei.

Aceiași cercetători UCSD – conduși de Nan Hao – au publicat recent un articol în revista academică Science. Ei explică cum au creat un fel de comutator care, prin manipularea a doi regulatori ai activității genelor, inversează îmbătrânirea celulară. De la ADN la degradarea mitocondriilor, un producător de bere folosește un mecanism pentru a menține celulele de drojdie în echilibru.

Într-un mod similar cu cel al unui termostat – unde atunci când se atinge o temperatură mai mare, sistemul de răcire crește și când se atinge o temperatură mai scăzută, un sistem de încălzire pornește – se aplică biologia sintetică pentru a introduce un sistem similar. Cu ceea ce este cunoscut sub numele de oscilator genetic, celulele își schimbă modul în care îmbătrânesc, atunci când au mers prea departe în una din cele două direcții. Cu acest joc al echilibrelor, oamenii de știință au prelungit existența drojdiei cu până la 80% – un nou record mondial în biologie. Cercetătorii sugerează că acest tip de oscilator ar putea servi și la încetinirea drumului către moarte care începe de fiecare dată când apare o celulă în corpul uman.