29 apr. 2023 | 08:55

ChatGPT a „înviat” bunica unui bărbat: cum a fost posibil

ACTUALITATE
ChatGPT a „înviat” bunica unui bărbat: cum a fost posibil

Un bărbat a folosit Midjourney și ChatGPT pentru a readuce la viață o versiune bază pe AI a răposatei sale bunici.

Bărbatul chinez de 24 de ani, al cărui nume de familie este Wu, a împărtășit un videoclip în care a avut o conversație cu bunica sa moartă.

Wu a declarat că și-a iubit foarte mult bunica și a suferit după ce aceasta a murit, așa că a decis să încarce mai multe fotografii cu ea în generatorul de imagini AI Midjourney și a folosit înregistrări ale vocii ei pentru a sintetiza un vocabular mai consistent.

Apoi a folosit ChatGPT și l-a antrenat să se comporte ca bunica lui. El a încărcat tot materialul pe site-ul web D-ID.

„Am împărtășit multe detalii din viața bunicii mele pentru ChatGPT, sperând că ar putea înțelege trecutul familial și discursul bunicii mele, astfel încât să poată comunica cu mine pe tonul bunicii mele”, a spus Wu, pentru South China Morning Post.

„În prezent, bunica virtuală poate avea doar conversații simple. Când discursul meu devine mai complicat, AI nu înțelege”, a mai spus el.

chatgtp-readuce-bunica-la-viata

Cum alină AI suferința celor cărora le este dor de bunicii care nu mai sunt

„Bunică, tatăl meu și cu mine ne vom întoarce în orașul nostru natal pentru a sărbători Anul Nou cu tine anul acesta”, se aude spunând Wu în înregistrare. „Tatăl meu te-a sunat ultima dată. Ce i-ai spus?”

„I-am spus să nu bea vin. Fii econom și nu juca jocuri de noroc”, i-a răspuns bunica AI.

Wu a declarat pentru South China Morning Post că proiectul este despre confortul psihologic. „Mă simt bine că pot să mă uit la bunica și să vorbesc mai mult cu ea”, a adăugat el.

Sunt tot mai multe companii care oferă acest tip de servicii. Spre exemplu, o companie coreeană oferă un serviciu care le permite oamenilor să vorbească cu cei dragi morți, însă nu înainte de a le cere fotografii cu cei ce nu mai sunt și videoclipuri.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele