Există peste 7000 de limbi pe planetă, dintre care peste 2400 sunt în pericol de a dispărea. În ciuda acestei varietăți bogate de limbi, aproximativ jumătate din populația lumii vorbește doar zece dintre ele.
Asta înseamnă că există sute sau mii de limbi de care nu ai auzit. Dacă ești interesat de limbi străine sau cauți să înveți o a doua limbă, atunci te poate ajuta să vezi cât de dinamic poate fi limbajul. Pentru a adăuga o mică perspectivă învățării limbilor străine, iată zece limbi ciudate care există și astăzi în lume.
Archi
În prezent, există aproximativ 900 de oameni care vorbesc această limbă în opt sate, situate lângă râul Rișor din Daghestan, Rusia. Cu o populație atât de scăzută de vorbitori, această limbă este amenințată. Și în timp ce mica sa comunitate de vorbitori o face cu siguranță unică, nu este ceea ce o pune pe această listă pentru limbi ciudate.
În Archi, un verb poate avea aproape 1,5 milioane de conjugări diferite. Ai citit corect: 1,5 milioane de conjugări. Ia, de exemplu verbul „a înota”. În română, când conjugi verbul, ai posibilitățile „eu înot, ea/el înoată, noi înotăm, voi înotați, ei/ele înoată”. Și poți schimba și timpul, „am înotat, voi înota, aș fi înotat”, ceea ce complică puțin lucrurile. Acum, imaginează-ți toate aceste versiuni, dar în 1,5 milioane de moduri diferite. Realizarea a cât de complicată este Archi te poate face să apreciezi să înveți o gramatică mai ușoară.
Silbo Gomero
Găsită pe coasta Spaniei, Silbo Gomero este o limbă formată în întregime din fluiere. Oricât de ciudat ar părea, aceste fluiere au tonuri diferite. Acestea sunt realizate cu mâinile, pentru a crea ceva foarte asemănător cu limbajul vorbit. Deși poate părea puțin exagerat pentru cei din afară, această tehnică de comunicare este foarte eficientă. Fluierele îi ajută pe oameni să comunice peste obstacole precum râpe și chei, unde cuvintele nu ar ajunge pe cealaltă parte. Imaginează-ți că porți o conversație, la distanță, folosind doar propoziții pline de fluiere.
Xhosa
Una dintre limbile bantu, pe care o vorbesc opt milioane de locuitori din Africa de Sud. Xhosa este o limbă tonală cu 15 click-uri, care funcționează ca consoane integrate în limbă. Click-urile se încadrează în trei categorii diferite și tind să ofere străinilor care încearcă să le reproducă o provocare destul de mare. Xhosa a simțit influența limbilor din jur, cum ar fi engleza. A absorbit o parte din acest vocabular în propriul său vocabular.
Pirahã
Vorbită de poporul Pirahã, în Brazilia, această limbă regională nu are cuvinte pentru culori sau numere. Acest lucru poate fi dificil sau imposibil de imaginat pentru noi. Din fericire, Pirahã are alternative. În loc de culori specifice, cum ar fi „roșu” și „violet”, ei le descriu ca nuanțe, „luminoase” și „întunecate”. Când discută despre numere și sume, ei identifică obiectele ca fiind „multe” sau „puține”.
Poate părea un concept ciudat pentru cei din afară, dar cei care vorbesc limba sunt capabili să comunice clar, fără dificultate. Pirahã este, de asemenea, mai puțin complicată decât alte limbi ciudate. Are doar între zece și douăsprezece sunete. Uneori, oamenii recurg la comunicare prin fredonat și fluierat, pentru a o face și mai simplistă.
Rotakas
Rotokas este una dintre cele 830 de limbi folosite în Papua Noua Guinee. Limba Rotokas din Papua Noua Guinee deține titlul pentru cea mai simplă limbă, cu doar 12 foneme și un alfabet de 12 litere. Din limbă lipsesc, de asemenea, sunete nazale.
Taa (ǃXóõ)
Taa este o altă limbă găsită în Africa de Sud. Dacă Rotokas este una dintre cele mai simple limbi, atunci Taa este una dintre cele mai complicate limbi. Are peste 160 de foneme diferite, 110 dintre ele, realizate din sunete de click. De asemenea, clik-urile pot varia și în tonuri: mijlociu, scăzut, mediu și înalt. Ele pot fi foarte dificile pentru străini.
Tuyuca
Dacă crezi că germana poate fi o provocare cu cele trei genuri ale sale, atunci vei dori să eviți Tuyuca. Această limbă se mândrește cu mai mult de 100 de genuri pentru cuvinte. Și ceea ce o face și mai greu de învățat este faptul că cuvintele individuale se acumulează pentru a exprima idei. Aceasta înseamnă că cuvintele mai lungi comunică ceea ce majoritatea oamenilor ar folosi în propoziții pentru a exprima.
T Nu este o limbă vorbită pe scară largă, cu doar aproximativ 1000 de vorbitori situași în jurul Columbiei și Braziliei.
Chalcatongo Mixtec
Vorbită în Oaxaca, Mexic, de aproximativ 6.000 de oameni, această limbă este cea mai diferită de orice altă limbă. O caracteristică ce diferențiază acest limbaj de altele este incapacitatea de a crea întrebări simple, cu răspunsuri da/nu.
Pitjantjatjara
3000 de aborigeni nativi din centrul Australiei vorbesc această limbă. În toată Australia, multe școli aborigene folosesc sistemul unic de scriere al acestei limbi. Pitjantjatjara folosește două puncte (:) pentru a modifica pronunția vocalelor, iar sublinierea (_) pentru a evidenția diferite pronunții ale consoanelor.
Esperanto
Acest limbaj artificial ciudat se mândrește cu peste două milioane de vorbitori în întreaga lume. Dr. Ludwig Lazarus Zamenhof a creat limba în 1887, ca o modalitate de a depăși barierele lingvistice între oameni. Esperanto ar trebui să funcționeze ca o limbă internațională. Scopul acestei limbi este de a ajuta la reducerea neîncrederii personale.
Limba este creată folosind o varietate de structuri și vocabulare din alte limbi. Latina a servit drept temelie. Engleza, germana, rusa și limbile romanice au influențat crearea sa, alături de poloneza nativă a lui Dr. Zamenhof.
Esperanto are, de asemenea, 16 structuri gramaticale care funcționează ca reguli pentru limbă. Din fericire, nu există excepții de la reguli. Aceasta înseamnă că, odată ce le înveți, poți vorbi fără să-ți faci griji. Asta înseamnă că programele sale de învățare a limbilor străine tind să fie foarte simple și ușor de stăpânit.