17 ian. 2023 | 16:55

Cele mai bune țări din lume pentru startup-uri: pe ce loc se află România, la nivel mondial

ACTUALITATE
Cele mai bune țări din lume pentru startup-uri: pe ce loc se află România, la nivel mondial

O afacere nouă poate întâmpina provocări diverse, însă asta nu înseamnă că nu ar trebui să ai curaj să o începi, mai ales dacă ai la purtător o idee în care crezi cu toată ființa ta.

Totuși, se pare că demararea unui startup nou depinde, din păcate, și de țara unde alegi să faci acest lucru.

StartupBlink, o companie de cercetare, a realizat un clasament al celor mai bune țări unde îți poți deschide o afacere nouă, de tip startup, informează economedia.ro.

În realizarea acestui top s-au luat în considerare o serie de factori cum ar fi, spre exemplu, investițiile în cercetare și dezvoltare, indicele de diversitate, disponibilitatea diferitelor servicii tehnologice, calitatea reglementărilor, indicele de inovare, topul universităților pe locație, sau chiar viteza internetului și cât de ușor poți să-l accesezi.

Cele mai „prietenoase” țări, atunci când vine vorba despre startup-uri: situația țării noastre

Așadar, în 2022, țările cele mai „prietenoase” cu afacerile de tip startup s-au dovedit a fi Suedia, Regatul Unit, Norvegia, dar și Finlanda.

În general, în primele 30 de poziții ale acestui top se află țări europene, dar și din Asia, America de Nord și Orientul Mijlociu sau Africa, spre sfârșit.

În ceea ce privește situația Statelor Unite ale Americii, observăm că această țară a pierdut 5 poziții și, în prezent, se află pe locul 6, în lume.

„Dacă vă aflați într-un ecosistem neperformant care vă îngreunează succesul, fie îl părăsiți, fie îl conduceți. Pentru a promova un ecosistem de startup-uri înfloritor, factorii de decizie politică ar trebui să acorde prioritate reformelor care simplifică reglementările, elimină birocrația inutilă și investesc în infrastructura esențială.”, a declarat Eli David, CEO al StartupBlink, citat de sursa menționată anterior.

În cazul în care voiai să știi cum stă țara noastră în context, află că România s-a situat, în 2022, pe locul 34, în urcare cu patru poziții față de anul precedent. Cu alte cuvinte, deși există loc de mai bine, nu stăm chiar atât de rău cum s-ar fi putut crede în urma unei analize superficiale.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele