Cel mai mare parc eolian din lume a început să livreze electricitate. Câte locuințe va putea alimenta, cât de mari sunt turbinele
Cel mai mare parc eolian offshore din lume, aflat încă în construcție în Marea Nordului, a început să livreze electricitate pentru prima dată. Doar o turbină eoliană funcționează până acum, dar o singură lovitură a palelor sale gigantice este suficientă pentru a alimenta o casă medie din Marea Britanie timp de aproximativ două zile.
Câtă energie electrică va produce
Cel mai mare parc eolian din lume, cunoscut sub numele de Dogger Bank, va include 277 de turbine offshore la peste 130 de kilometri în largul coastei de est a Angliei, în Marea Nordului.
Odată pus în funcțiune, Dogger Bank va fi de peste două ori și jumătate mai mare decât deținător actual al recordului, Hornsea 2, ce are o suprafață de 462 de kilometri pătrați. Proiectul, dezvoltat în comun de companiile SSE Renewables din Marea Britanie și Equinor și Vårgrønn din Norvegia, urmează să fie finalizat în 2026.
Citește și: Parcuri eoliene off-shore: cum funcționează și de ce extinderea acestora ar putea ajuta la criza energetică
La începutul acestei luni, o parte a complexului numit Dogger Bank A a început să transmită energie electrică către rețeaua națională a Marii Britanii, marcând o piatră de hotar majoră în proiect.
Unde se află cel mai mare parc eolian din lume
Fiecare turbină va avea o înălțime de 260 de metri, cu palete lungi de 107 de metri. Este o dimensiune destul de impresionantă, deși nu la fel de mare ca turbinele de pe coasta provinciei Fujian din China, care au pale cu o lungime de 123 de metri.
La finalizarea întregului proiect, cel mai mare parc eolian din lume va fi capabil să furnizeze electricitate pentru aproximativ 6 milioane de locuințe, de patru ori mai mult decât Hornsea 2.
„S-a vorbit mult despre necesitatea de a construi surse de energie prietenoase autohtone, dar acum luăm măsuri la scară masivă.
Dogger Bank va oferi un impuls semnificativ securității energetice din Regatul Unit, accesibilității și conducerii în combaterea schimbărilor climatice. Exact așa ar trebui să răspundem la criza energetică”, a declarat Alistair Phillips-Davies, directorul executiv al SSE, într-un comunicat.
Când va fi gata întregul proiect
Pornirea primei turbine Dogger Bank a fost prezentată ca o victorie politică a prim-ministrului britanic Rishi Sunak, care s-a confruntat cu o serie uriașă de critici pentru amânarea măsurilor critice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și pentru acordarea a sute de autorizații pentru extracția de combustibili fosili. în Marea Nordului.
„Sunt mândru că această țară este deja un lider mondial în atingerea obiectivului de Net Zero (n.r. – zero emisii de gaze cu efect de seră), până în 2050, iar prin dublarea noilor industrii verzi ale viitorului, vom ajunge acolo într-un mod atât pragmatic, cât și ambițios”, a spus premierul Sunak.
„De aceea, este fantastic să vedem ca cel mai mare parc eolian din lume, Dogger Bank, generând energie pentru prima dată astăzi din apele Regatului Unit, ceea ce nu numai că ne va spori securitatea energetică, dar va crea locuri de muncă, scădea facturile la electricitate și ne va menține pe drumul cel bun pentru atingerea Net Zero”, a continuat acesta.
Citește și: Se va construi cea mai mare turbină eoliană: de ce reprezintă viitorul energiei regenerabile
Numele oarecum neobișnuit al parcului eolian provine de la termenul Doggerland, podul terestru natural scufundat ulterior sub Marea Nordului, care a conectat cândva Marea Britanie de Europa continentală, în timpul ultimei ere glaciare. A dispărut cu aproximativ 7.000 – 8.000 de ani în urmă, când nivelul mării a crescut, acoperind această legătură terestră.