19 dec. 2023 | 11:50

Cel mai mare fulg de nea era lat ca o pizza mare: Cât de mare poate ajunge unul, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Cel mai mare fulg de nea era lat ca o pizza mare: Cât de mare poate ajunge unul, conform cercetătorilor

Fulgii de nea sunt cristale de zăpadă. Modelul lor de creștere este dictat de condițiile de mediu, dar există o limită la cât de mari pot ajunge?

Cât de mare poate ajunge un fulg de nea

Cercetătorii au studiat cât de mare poate ajunge un fulg de nea.

„În noaptea de 27 ianuarie 1887, o furtună acerbă de iarnă a aruncat fulgi de zăpadă descriși ca „mai mari decât vasele de lapte” peste valea râului Clark Fork, în vecinătatea unei ferme deținute de Matt Coleman, lângă Missoula în Montana, SUA”, spune Cartea Recordurilor.

„Rapoartele sugerează că aveau până la 38 cm lățime și 20 cm grosime”.

Aici, distincția dintre fulg de zăpadă față de cristale de zăpadă devine importantă, deoarece aceste formațiuni de zăpadă monstruoase de mărimea unei tavi ar fi putut fi aglomerări de multe cristale de zăpadă zdrobite împreună. Cristalele de zăpadă sunt rezultatul înghețului apei dintr-un gaz (vapor) direct într-un solid (gheață), fără a deveni mai întâi lichid, în timp ce un fulg de zăpadă poate fi orice bulgăre de gheață veche care cade din cer.

Vezi și: Secretele zăpezii roșii ca sângele din Alpi: de ce se întâmplă acest fenomen bizar, ce implicații globale are

Ce spun cercetătorii

Cineva care este foarte familiarizat cu cristalele de zăpadă este profesorul de fizică la Caltech, Dr. Kenneth Libbrecht, a cărui carieră a abordat misterul formării cristalelor de zăpadă în diferite forme.

„A fost un puzzle pe care părea că cineva ar trebui să-l rezolve”, a spus el pentru IFLScience.

„Este o rușine pentru comunitatea științifică că nu știm cum funcționează. Adică, chestia asta cade din cer”.

În cariera sa de peste 20 de ani, studiind cristalele de zăpadă, el a stabilit un model care poate explica de ce temperaturile diferite dau naștere unor structuri distincte, precum și abordând întrebarea „Nu sunt doi fulgi de zăpadă la fel?”, prin crearea a ceea ce el a numit cristale „gemene identice” într-un cadru de laborator.

După ce ne-am uitat la atât de multe, nu este surprinzător faptul că recordul pentru cel mai mare cristal de zăpadă individual este atribuit uneia dintre observațiile lui Libbrecht în sălbăticie. El a găsit un cristal masiv care măsura 10 milimetri de la vârf la vârf. S-ar putea să nu sune atât de mare, dar având în vedere dimensiunea tipică ce are în jur de 2 până la 4 milimetri în diametru, este, de fapt, destul de mare.

La fel ca observarea păsărilor, pasionații de cristale de zăpadă observă fulgii de zăpadă pentru a vedea ce structuri cristaline pot identifica.

Vezi și: Testul de inteligenţă al iernii. Poţi vedea omul de zăpadă în mai puţin de 10 secunde? Eşti un geniu!