27 oct. 2023 | 14:48

Cel mai mare escroc din România, un bancher. Povestea lui Artistide Blank, rămas celebru de partea greșită a istoriei [VIDEO]

ACTUALITATE
Cel mai mare escroc din România, un bancher. Povestea lui Artistide Blank, rămas celebru de partea greșită a istoriei [VIDEO]

Numele lui Aristide Blank este adesea asociat celei mai mari escrocherii financiare din România din secolul al XX-lea. Deși a dus la prăbușirea economiei țării și a sistemului politic, el nu a fost adus în fața justiției absolut niciodată.

Vezi și: Escrocul fermecător care se ”avea bine” cu protibendada bucureșteană: Alexandru Bogdan-Pitești îi păcălea pe toți cu șarmul și aerul său boem

Cine a fost, de fapt, Aristide Blank

Aristide Blank, primul absolvent român al Academiei de Științe Comerciale și Financiare de la Viena, s-a născut în 1883 la București. El a fost fiul lui Mauriciu Blank, asociat al celebrului cămătar de origine evreiască Jacob Marmorosch.

În 1914, Aristide a devenit parte din conducerea băncii Marmorosch-Blank, care a finanțat eforturile de război ale României în 1877. Cu pricepere și relațiile consolidate în calitatea sa de împuternicit financiar al statului înainte de Marele Război, Aristide a dezvoltat banca la nivel internațional, în premieră.

Până în 1923, Marmorosch-Blank avea 25 de sucursale în țară și reprezentanțe la Paris, Istanbul, New York și Viena, devenind astfel cea mai puternică instituție financiară din România.

Aristide Blank a achiziționat și terenuri importante în nordul Bucureștiului și a investit în presă, în acea perioadă. Începând cu 1930, el a devenit consilier economic al regelui Carol al II-lea.

În 1927, Aristide Blank s-a implicat în lupta pentru putere din România, sprijinind revenirea regelui Carol pe tron, după moartea regelui Ferdinand. Acest sprijin a durat trei ani, în timpul cărora ziarele finanțate de el au susținut revenirea lui Carol al II-lea, ceea ce s-a și întâmplat în 1930.

Vezi și: Unui dintre cei mai mari escroci din România: povestea românului care a dat mari lovituri în țară și în străinătate. Traian Teodorescu a fost cel mai longeviv șarlatan pe care l-a avut țara

cel mai mare escroc din romania a fost un bancher aristide blank

Aristide Blank – imagine de arhivă

A prins oportunitatea „de picior” și nu i-a mai dat drumul. Falimentul unora, norocul altora

Criza economică a dus la falimentul Băncii Marmorosch-Blank în 1931, cu un deficit de 3 miliarde de lei, care nu a putut fi salvat nici de intervenția regelui. Statul român a despăgubit deponenții băncii până în 1940, în sumă totală de 5 miliarde de lei.

Aristide Blank, poet și pasionat de teatru, a rămas în România până în 1958, când a fost condamnat de comuniști la 20 de ani de închisoare. Cu ajutorul relațiilor sale, a reușit să scape și a murit în 1960 la Paris. În urma lui a rămas una dintre cele mai frumoase clădiri din București.

Palatul Băncii Marmorosch Blank este situat în sectorul 3 al Bucureștiului și a fost sediul Băncii Marmorosch Blank în perioada interbelică.

Clădirea a fost construită între anii 1915-1923, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Acest edificiu are elemente de stil neoromânesc care înglobează mai multe stiluri, precum cele bizantine, gotice și moldovenești.

În interior, palatul este decorat în stil Art Nouveau și Art Deco de către Cecilia Cuțescu-Storck. În 1993, clădirea a fost extinsă spre centrul vechi, în urma unui proiect al arhitectului Tiberiu Boitan.

Vezi și: Simon Leviev, ‘Escrocul de pe Tinder’, rupe tăcerea despre documentar: „Nu sunt un om fals”

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele