30 mai 2023 | 13:07

Cel mai mare diamant găsit vreodată cântărește cât 7.692 de albine sau cât o minge de baschet

ACTUALITATE
Cel mai mare diamant găsit vreodată cântărește cât 7.692 de albine sau cât o minge de baschet

Cel mai mare diamant brut găsit vreodată este cunoscut sub numele de Diamantul Cullinan și povestea sa este destul de interesantă.

Găsit în Africa de Sud, în 1905, această piatră prețioasă cântărea 3.106 carate și avea 10,1 x 6,35 x 5,9 centimetri când a fost găsită pentru prima dată. Pentru a pune acest lucru în context, diamantul cântărea 621 de grame, aproximativ la fel ca o minge de baschet sau 7.692 de albine.

În 1905, Frederick Wells, în Premier Mine din Pretoria, Africa de Sud, a văzut diamantul în timp ce efectua o inspecție. Sir Thomas Cullinan, care deținea mina, a primit diamantul, iar diamantului i s-a dat numele acestuia. Piatra prețioasă a fost scoasă la vânzare, dar nimeni nu a cumpărat-o, până în 1907.

Cel mai mare diamant din lume

Diamantul a fost, în cele din urmă, cumpărat de guvernul Coloniei Transvaal și dăruit regelui Edward al VII-lea al Angliei. Cu toate acestea, această piatră prețioasă masivă a fost considerată prea mare pentru a fi păstrată în forma sa găsită, așa că a fost trimisă pentru a fi tăiată de o companie, Joseph Asscher & Co. din Amsterdam.

Diamantul original a fost separat în nouă bucăți mai mici

Diamantul Cullinan a fost apoi tăiat în nouă pietre mari separate, numerotate I-IX, precum și multe pietre mai mici. Prima piatră, cunoscută sub numele de Cullinan I, este cunoscută și ca Marea Stea a Africii și cântărește numai 530,2 carate sau 106 grame, aceeași greutate cu 32 de pliculețe de ceai.

Deci unde sunt aceste nouă diamante acum? Ei bine, toate cele nouă pietre majore aparțin încă familiei regale britanice. Cullinan I este plasat în Sceptrul Suveranului cu Cruce, parte a Bijuteriilor Coroanei Britanice, și a fost prezentat recent la încoronarea regelui Carol al III-lea. Cele mai multe dintre celelalte diamante sunt fixate în diverse piese de bijuterii, cum ar fi broșe și bijuterii de stat, cum ar fi colierul Delhi Durbar, care prezintă Cullinan VII și VIII.

În mod interesant, există un diamant puțin mai mare, numit Enigma Diamond, care nu este considerat de calitatea pietrei prețioase, care cântărește 555,55 carate sau 111 grame și se crede că provine de la un meteorit care a lovit Pământul în urmă cu 2,6 miliarde de ani.