16 nov. 2021 | 12:35

Acest mineral nu ar trebui să existe pe suprafața Pământului, dar cercetătorii l-au găsit în interiorul unui diamant

ACTUALITATE
Acest mineral nu ar trebui să existe pe suprafața Pământului, dar cercetătorii l-au găsit în interiorul unui diamant

Cercetătorii au descoperit un mineral care nu ar trebui să existe pe suprafața Pământului, dar a fost găsit în interiorul unui diamant.

Mineralul, numit davemaoit, a fost găsit în interiorul unui diamant dintr-o mină africană. A fost dezgropat ultima dată în urmă cu zeci de ani, în Botswana, la mina Orapa, cea mai mare mină de diamante deschisă din lume.

Oliver Tschauner, geochimist la Universitatea din Nevada, Las Vegas, și colegii săi au studiat davemaoitul și alte minerale prinse în diamante de adâncime, conform descoperirilor publicate în Science.

Acest mineral va ajuta la numeroase descoperiri despre planeta noastră

Tschauner a numit mineralul după Ho-kwang „Dave” Mao, un om de știință care a făcut multe descoperiri de pionierat în geochimia și geofizica de înaltă presiune.

Davemaoitul este în mare parte silicat de calciu, dar poate avea izotopi radioactivi de uraniu, toriu și potasiu, care generează multă căldură în partea inferioară a mantalei Pământului, potrivit publicației. Davemaoitul face parte din grupul de minerale care ajută la gestionarea modului în care căldura se mișcă și circulă prin adâncimea planetei noastre.

De obicei, davemaoitul poate exista doar la presiuni ridicate găsite în mantaua inferioară a Pământului, dar mineralul a supraviețuit în interiorul diamantelor.

„Puterea diamantului este cea care menține incluziunile la presiune ridicată”, a spus Tschauner pentru Live Science.

Asociația Mineralogică Internațională a aprobat numele davemaoitului anul trecut și l-a salutat drept al doilea mineral de înaltă presiune numit după Mao.

Davemaoitul este unul dintre cele trei minerale principale din mantaua inferioară a Pământului și reprezintă 5% până la 7% din materialul din manta, a spus Tschauner pentru Live Science.

Tschauner și alți cercetători își continuă vânătoarea de diamante de adâncime, în speranța de a găsi mai multe minerale ascunse. Acesta este un proces anevoios, deoarece nu există modalități simple de a face distincția între diamantele cu origini superficiale sau adânci și nicio modalitate de a ști unde va fi găsită varietatea adâncă. „Problema este că nu știm prea bine unde să căutăm”, spune Tschauner.