Cea mai rapidă extincție de pe Pământ. Ce s-a întâmplat cu o specie de broaște, câte exemplare mai există
De obicei, dispariția unor specii s-a produs într-o perioadă lungă de timp, dacă nu punem la socoteală catastrofele de tipul celei care a dus la ștergerea dinozaurilor din istorie. Dar în cazul unei specii de broaște ar putea fi vorba de cea mai rapidă extincție de pe Pământ, amfibienii respectivi ajungând în pragul dispariției în doar două decenii.
În cât timp au ajuns broaștele în pragul dispariției
Dacă se va întâmpla, va fi vorba de cea mai rapidă extincție de pe Pământ. Una dintre cele mai mari specii de broaște din lume este pe cale de dispariție din cauza unei combinații devastatoare de boli infecțioase, schimbări climatice și pierderi de habitat.
Cândva răspândită în Caraibe, broasca pui de munte poate fi găsită acum doar pe insula Dominica din Marea Caraibelor, unde au rămas doar 21 dintre amfibieni giganți.
Cântărind aproape 1 kilogram și capabilă să sară peste un adult uman în picioare, broasca pui de munte, denumită și broasca uriașă de șanț, a fost în declin începând din 2002, când ciuperca mortală pentru amfibieni – chitridiomicoza sau chitrida, așa cum este cunoscută în mod obișnuit – a apărut pentru prima dată în regiune.
Afectând sute de amfibieni din întreaga lume, ciuperca a decimat populațiile și a făcut ca peste 90 de specii să dispară în doar 50 de ani.
Ar fi cea mai rapidă extincție de pe Pământ
În ultimele două decenii, ecologiștii au efectuat numeroase observații în Dominica pentru a urmări scăderea populației de broaște pui de munte. În cea mai recentă dintre acestea, 28 de cercetători, ce au petrecut un total combinat de 960 de ore căutând animalele, au identificat doar 21 de indivizi vii din această specie.
În mod tragic, echipa a dat și peste două broaște moarte, ambele părând să fi fost lovite. Această descoperire aduce în atenție amenințările tot mai mari cu care se confruntă specia, pe lângă amenințarea mereu prezentă a chitridei.
„Din păcate, găsim broaștele din ce în ce mai aproape de drumurile aglomerate în timp ce caută apă, deoarece râurile noastre sunt aproape secate din cauza schimbărilor climatice din Dominica”, a explicat conservaționistul Jeanelle Brisbane de la Mountain Chicken Recovery Program (MCRP), într-o declarație pentru IFLScience.
Pe lângă schimbările climatice, broaștele trebuie să se confrunte și cu speciile invazive, cum ar fi pisicile, câinii și șobolanii, precum și cu distrugerea habitatelor lor din cauza agriculturii și dezvoltării urbane.
„În doi ani, acești prădători de vârf de importanță vitală ar putea dispărea în sălbăticie, ceea ce înseamnă că vor înceta să mai existe oriunde, cu excepția celor aflate în îngrijirea umană”, a explicat profesorul Andrew Cunningham, de la Institutul de Zoologie al Societății de Zoologie din Londra, rezumând situația broaștelor ce s-ar putea confrunta cu cea mai rapidă extincție de pe Pământ.
Câte exemplare mai există
Cu toate acestea, oferind o rază speranță, echipa a dezvăluit că una dintre broaștele identificate în studiu a fost, de asemenea, marcată în sondajele anterioare și s-a confirmat că este cea mai bătrână broască pui de munte sălbatică.
Cu vârsta de 11 ani, acest specimen puternic a trecut prin pandemia de chitridă care a ucis atât de multe dintre „rudele” sale, ceea ce indică faptul că unele broaște pot fi mai rezistente la ciupercă decât altele.
Citește și: Extincție în masă, cauzată de activitatea umană. „Următoarele două decenii vor defini viitorul oamenilor”
Cercetătorii iau acum mostre bucale de la broaștele rămase, pentru a determina structura lor genetică și pentru a căuta semne de rezistență la agentul patogen mortal.
„Dacă aceste broaște au dezvoltat rezistență la ciuperca chitridă, acest lucru ne-ar putea oferi o speranță imensă pentru specie.
Următorul pas va fi aducerea acestor gene rezistente în populația programului de reproducere, astfel încât să putem reface o populație puternică și diversă genetic, care poate fi returnată într-o zi în sălbăticie, în Montserrat și Dominica”, a mai spus Cunningham.
Dacă specialiștii vor reuși în misiunea lor, atunci cea mai rapidă extincție de pe Pământ s-ar putea amâna. Cel puțin, în cazul acestei specii de broaște.