30 mart. 2023 | 11:55

Cea mai mare gaură neagră descoperită vreodată: ce dimensiune are, în raport cu Soarele

ACTUALITATE
Cea mai mare gaură neagră descoperită vreodată: ce dimensiune are, în raport cu Soarele

Într-o galaxie din centrul unui grup masiv numit Abell 1201, la aproximativ 2,7 miliarde de ani lumină distanță de noi, se ascunde un colos cosmic destul de înfricoșător.

Monstrul este o gaură neagră ultramasivă, cu o masă de aproximativ 32,7 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Noua cifră depășește estimările anterioare cu cel puțin 7 miliarde de mase solare.

Ce se știe despre această gaură neagră

„Această gaură neagră specială, care are aproximativ 30 de miliarde de ori masa Soarelui nostru, este una dintre cele mai mari detectate vreodată și se află la limita superioară a cât de mari credem că găurile negre pot deveni teoretic, așa că este o descoperire extrem de interesantă”, a explicat fizicianul James Nightingale, de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Găurile negre, în sine, nu emit lumină pe care oamenii de știință să o poată detecta, așa că ei trebuie să le găsească căutând efectul pe care îl au asupra lucrurilor din imediata vecinătate.

Galaxia centrală, sau cea mai strălucitoare galaxie cluster din Abell 1201, este o galaxie eliptică mare, difuză, binecunoscută ca având proprietățile unei lentile gravitaționale puternice.

Oamenii de știință nu numai că au avut acces în a face observații mai recente, dar au și conceput instrumentele pentru a a înțelege situația mai bine.

Ei au efectuat sute de mii de simulări ale luminii care se deplasează prin Univers, modificând masa găurii negre din centrul galaxiei, căutând rezultate care să reproducă lentila cu care observăm Abell 1021.

Toate modelele studiate de ei, cu excepția unuia, au preferat o gaură neagră masivă în centrul galaxiei, iar cea mai potrivită pentru masa acelei găuri negre a fost de 32,7 miliarde de ori masa Soarelui.

În mod absolut evident, se prea poate ca, în viitor, această limită să fie întrecută de o nouă descoperire. Până la urmă, Universul este un spațiu mult prea vast pentru a avea secrete puține.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele