04 sept. 2023 | 16:55

Cea mai frumoasă fotografie meteo a anului: unde a fost făcută, fenomenul unic surprins

ACTUALITATE
Cea mai frumoasă fotografie meteo a anului: unde a fost făcută, fenomenul unic surprins
Francisco Negroni/Weather Photographer of the Year

Imaginea incredibilă unui nor lenticular asemănător unui OZN aflat în vârful unuia dintre cei mai activi vulcani din Chile se numără printre cele selecționate pentru competiția de anul acesta pentru Fotograful meteo al anului. În mod evident, poți vedea imaginea mai sus, iar aceasta are șanse absolut reale de a câștiga concursul foto.

Fotograful Francisco Negroni și-a intitulat fotografia A Perfect Cloud – ușor de înțeles de ce, dacă îi privești opera de artă.

Norii lenticulari sunt un fenomen rar care apare atunci când aerul umed curge peste un obstacol natural, în cazul de față vulcanul Villarrica.

În condițiile potrivite, valurile se formează pe partea de jos a obstacolului, la fel ca ondulațiile în apă. Dacă temperatura de la creasta acestor valuri scade suficient de mut, umiditatea din aer se poate condensa și forma acești nori care seamănă cu farfurii zburătoare.

Norii lenticulari, adesea confundați de amatori cu OZN-uri

De fapt, este foarte posibil ca norii lenticulari, asemenea acestuia, să fi fost de multe ori confundați cu OZN-uri.

Imaginea absolut superbă, fotografiată de Negroni, în care însăși rotația planetei noastre este surprinsă inclusiv în stelele striate de dincolo de munte, este doar una dintre fotografiile selectate pentru premiul cel mare al anului 2023.

„Nu a fost ușor să fotografiezi acest peisaj pentru că era de aproximativ -14 C, cu vânt puternic”, a spus, la rândul său, Christoph Schaarschmidt, un alt participant la concurs.

cea-mai-frumoasa-fotografie-nor-deasupra-vulcan-2

Foto: Christoph Schaarschmidt

De altfel, absolut toate imaginile participante la concurs sunt deosebite și merită, fără niciun dubiu, premii pentru răzbdare, originalitate și, de ce nu, compoziție fotografică, până la urmă.

De departe, fotografii care au prezența de spirit să surprindă natura, dar și modul în care meteorologia impactează traiul de zi cu zi sau, deopotrivă, felul în care se desfășoară viața în sălbăticie, sunt extrem de privilegiați, aceștia având ocazia de a suprinde imagini cu adevărat unice, altfel spus, șanse unice în viață.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele