Ce trebuie să știe românii care-și dau pământul în arendă: legătura cu dreptul de proprietate
O dezbatere interesantă se află în acest moment pe masa judecătorilor din cadrul Curții Constituționale a României (CCR).
Magistrații au fost sesizați de către parlamentari aparținând Forței Dreptei, cu privire la modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei.
În opinia celor ce au sesizat magistrații Curții Supreme, se pare că schimbările legislative despre care vorbim nu ar fi de bun augur. De fapt, ar ajunge până acolo încât să afecteze dreptul la proprietate privată, alarmează aleșii neamului.
S-a ajuns la judecători cu problema arendei
„Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute”, a transmis, într-un comunicat, Forța Dreptei, cu privire la această temă.
Subiectul este unul de interes pentru români, în condițiile în care agricultura este o ramură de bază în economia națională, în care activează sute de mii de conaționali. De altfel, e foarte populară metoda de a arenda terenul în zonele rurale agricole, mai ales în ultimii ani de cât au luat amploare asociațiile agricole care lucrează pământurile.
Dincolo de cele sesizate anterior, parlamentarii se tem că am putea ajunge în situația în care întreaga piață agricolă ar avea de suferit.
„Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii”, au mai ținut să puncteze parlamentarii implicați.
Vom vedea ce vor dispune magistrații și dacă aceștia vor considera că s-au încălcat anumite principii ale Constituției, Legea Fundamentală a țării noastre la care se raportează judecătorii Curții Constituționale a României.