21 mart. 2023 | 15:14

Ce trebuie să facă românii după un accident rutier provocat de un asigurat Euroins. Care sunt pașii de urmat

ACTUALITATE
Ce trebuie să facă românii după un accident rutier provocat de un asigurat Euroins. Care sunt pașii de urmat

Una dintre temerile șoferilor din România, în acest moment, este ce se întâmplă dacă le este lovită mașina de către un asigurat la Euroins, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras, joi seara, autorizația de funcționare a companiei. La ora actuală, există un ghid ASF legat de ce pot face asigurații Euroins. Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a explicat ce soluții există pentru asigurații care doresc denunțarea polițelor încheiate la societatea în insolvență.

Cum să procedezi dacă ai un accident rutier și vinovatul are asigurare RCA la Euroins

1) Conducătorii auto care sunt implicați într-un accident rutier provocat de un asigurat Euroins trebuie să încheie o constatare amiabilă sau să se adreseze poliției. Dacă impactul presupune mai mult de două mașini, înțelegerea amiabilă nu mai poate fi încheiată și șoferii trebuie să se adreseze organelor competente.

2) Trebuie să completezi cererea de deschidere a dosarului de daună conform modelului FGA și o transmiți Fondului de Garantare a Asiguraților, care își va comunica în ce perioadă și unde să faci constatarea daunei.

3) FGA deschide dosarul de daună, pe care îl analizează și instrumentează.

4) Fondul de Garantare a Asiguraților eliberează documentul necesar introducerii în reparație a autoturismului, inclusiv în cazul în care se constată daună totală și mașina nu se poate repara.

Soluții pentru șoferii români

5) FGA transmite în scris părții prejudiciate documentele care trebuie depuse pentru soluționarea pretențiilor de despăgubire.

6) Pasul următor este să completezi declarația privind evenimentul conform cererii tip pusă la dispoziție de FGA și o comunici Fondului (pentru avizul comisiei).

7) Potrivit prevederilor legale și în ordinea soluționărilor Fondului de Garantare a Asiguraților, suma care reprezintă despăgubirea va fi pe lista creditorilor de asigurare.

Citește și Se schimbă regulile pentru șoferii tineri. Ce pregătește UE, anunț despre examenul auto

8) În max. 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial (MO) a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a indiciilor de insolvență a societății Euroins S.A. și după parcurgerea de creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată, FGA poate începe efectuarea de plăți din disponibilitățile sale pentru sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai societății Euroins S.A.

9) Plata se face în ordinea din lista creditorilor de asigurări publicată de FGA și în contul menționat în cerere de creditorul în drept sau prin poştă (dacă valoarea este sub 5.000 de RON).