27 iul. 2023 | 15:00

Ce sunt punctele albe de pe căpșune: nu sunt semințe, ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Ce sunt punctele albe de pe căpșune: nu sunt semințe, ce spun cercetătorii

Cu siguranță, căpșunele se numără printre fructele preferate de majoritatea oamenilor. Probabil ai observat și punctele albe de pe ele și te-ai gândit, așa cum pare și logic, că este vorba de semințele acestora. Dar, spre surpriza multora, nu este vorba de așa ceva, conform cercetătorilor.

Ce sunt punctele albe de pe căpșune

Probabil că știți deja că numele „căpșună” nu se referă la un fruct de pădure. Căpșuna este plină de surprize, sau, mai bine zis, este acoperită de surprize, deoarece acele puncte, care seamănă cu semințele, nu sunt, de fapt, semințele căpșunei.

Acele accesorii se numesc achene și sunt, de fapt, fructul plantei, fiecare conținând un sâmbure minuscul. Termenul de „achene” se referă la fructul uscat produs de speciile de plante care înfloresc, cum ar fi quinoa, hrișca și canabisul.
Așadar, dacă o căpșună nu este fructul plantei și nici sămânță, ce este ea?

Căpșunele sunt practic fructe-chiorchine, din familia rozaceelor. Zmeura și murele fac parte din aceeași categorie, aparținând toate familiei rozacee.

Termenul de „fruct de pădure” este unul foarte vag, în sensul că orice fruct mic comestibil, cu pulpă și semințe, poate fi numit fruct de pădure.

Dar există o clasificare științifică. Pentru a fi considerat fruct de pădure, fructul trebuie să mai mult de un sâmbure și să fie alcătuit din coajă (exocarp), pulpă (mesocarp) și un înveliș interior care conține semințele (endocarp).

Nu sunt semințe, ce spun cercetătorii

Fructele de pădure sunt derivate dintr-un singur ovar al unei singure flori și sunt clasificate în două grupuri distincte, conform iflscience.com.

Citricele aparțin grupului taxonomic hesperidium și sunt clasificate ca fructe de pădure modificate, în timp ce familia Cucurbitaceae (inclusiv castraveții și pepenele verde) cuprinde grupul de fructe de pădure pepos.

Da, este adevărat: grepfrutul, limeta și castravetele sunt, toate, trecute în categoria fructe de pădure. Spre deosebire de grupul fructelor de pădure, căpșunele reprezintă, de fapt, țesutul receptacular umflat care ține sămânța ce poartă fructele pe suprafața sa.

Și, spre deosebire de alte fructe, când floarea plantei de căpșuni este polenizată, fructul nu crește. În schimb, crește țesutul receptacular, în vreme ce se desprinde în achene mici și uscate. Dar, deoarece achenele conțin o singură sămânță, acestea nu pot fi considerate sâmburi.

Majoritatea plantelor de căpșuni nici măcar nu se înmulțesc prin aceste achene. Plantele de căpșuni trimit în aer așa-numiții „alergători” pe măsură ce cresc, în esență, mici “clone” ale căpșunii, care vor prinde rădăcini și vor începe să crească din clipa în care ajung la sol.

Ciclul de viață deosebit al acestor fructe de pădure „impostoare” conduce la adăugarea lor categoria de fructe-ciorchine.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele