08 oct. 2023 | 09:47

Ce sunt ”fulgerele” de pe planeta Venus, de fapt. Descoperirea surprinzătoare a specialiștilor, cum se explică

ACTUALITATE
Ce sunt ”fulgerele” de pe planeta Venus, de fapt. Descoperirea surprinzătoare a specialiștilor, cum se explică

Planeta Venus are o atmosferă densă, fierbinte și toxică. Stratul de nori are o grosime de până la 20 de kilometri și este luminat adesea de lumini misterioase. Multă vreme s-a crezut că acestea sunt fulgere, dar un studiu recent a oferit o explicație alternativă, ce pare mult mai logică.

Ciudățenia de pe planeta Venus

Planeta Venus, în ciuda numelui său inspirat de zeița romană a iubirii și frumuseții, este total ostilă vieții. Fiind a doua cea mai apropiată planetă de Soare din Sistemul Solar, după Mercur, atmosfera ei este foarte fierbinte și toxică.

Un strat dens de nori o acoperă permanent, iar pe suprafața acestora astronomii au observat dese străfulgerări de lumină, pe care le-au crezut a fi fulgere. Ideea aceasta a provenit din diferite surse indirecte de observație.

Citește și: VIDEO Cea mai luminoasă stea, dezvăluită de NASA. Ce știm acum despre Eta Carinae

Flashurile luminoase din atmosfera planetei sunt una, dar ele au fost detectate, de asemenea, în undele radio și semnalele magnetice și acustice înregistrate de misiunea sovietică Venera, ce s-a derulat între anii 1961 – 1983.

Atunci a apărut teoria fulgerelor pentru explicarea acelor străfulgerări, frecvente și pe Pământ, de pe Venus. Dar dacă ele ar fi provocate de același fenomen, atunci ar trebui să aibă loc corelate unele cu celelalte, ceea ce pare să nu fie cazul.

Ce sunt fulgerele din atmosfera planetei, de fapt

În acest sens, într-un studiu publicat în Journal of Geophysical Research: Planets, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona (ASU) au sugerat că descărcările luminoase detectate în timpul misiunilor către Venus ar putea să nu fie cauzate de fulgere, așa cum au considerat unii oameni de știință, ci ar putea fi vorba de zeci de mii de meteori ce ard în atmosfera sa ultrafierbinte.

Folosind date de la Observatorul Steward al ASU și de la naveta orbitală japoneză Akatsuki Venus, echipa a descoperit că au fost înregistrate între 10.000 și 100.000 de străfulgerări pe an care ar putea corespunde globului de foc de meteoriți.

Citește și: Fenomenul bizar de pe Jupiter: ce se întâmplă pe planetă din Sistemul Solar

În timp ce acest număr pare teribil de mare în raport cu standardele Pământului, cercetătorii au observat că ar exista mult mai mulți meteori ce se apropie de atmosfera lui Venus decât de a noastră, deoarece este mai aproape de Soare.

Conform specialiștilor de la ASU, pare puțin probabil ca fulgerele să fie responsabile de manifestările ciudate de lumină ce vin de pe planeta Venus.

Care este importanța înțelegerii acestor fenomene

Asta și pentru că, printre alte motive, norii săi sunt formați aproape în întregime din acid sulfuric și nu din vapori de apă – un ingredient necesar pentru ca fulgerul să se formeze, cel puțin aici, pe Pământ.

În schimb, acele semnale înregistrate de misiunea Venera pot indica faptul că meteorii ard în atmosfera „infernală” a planetei, o descoperire care subliniază cât de puține știm despre misteriosul gigant stâncos.

„Cred că este foarte importantă rezolvarea acestui mister, pentru că multe misiuni programate către această planetă au în plan să trimită baloane sau platforme aeriene către norii de pe Venus. Firește, dacă aceste străfulgerări se petrec tot timpul, ar fi un pericol pentru toate acele echipamente foarte scumpe.

Acest lucru este ceva ce trebuie ținut minte pentru viitoarele misiuni de explorare ale planetei Venus”, a declarat Claire Blaske, autorul principal al studiului, pentru IFLScience.

Citește și: Oamenii de știință sunt șocați de luminile misterioase de pe planeta Venus: ce au descoperit aceștia

Într-adevăr, înțelegerea acestor fenomene este esențială având în vedere că atât NASA, cât și Agenția Spațială Europeană plănuiesc misiuni noi spre Venus în următorul deceniu. De asemenea, sunt programate și misiuni ale unor companii private, toate având scopul de a studia și mai aprofundat planeta Venus.

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele