Ce spune despre tine nasul tău: rudele îndepărtate și supraviețuirea determină mărimea acestuia, spun oamenii de știință
Oamenii au moștenit nasuri mai mari de la neanderthalieni.
Dacă nu ești mulțumit de dimensiunea nasului tău, acum ai pe cine da vina, deoarece noi cercetări au dezvăluit că anumite gene responsabile pentru creșterea lungimii nasului pot fi urmărite până la strămoșii noștri dispăruți de Neanderthal. Potrivit autorilor studiului, este posibil ca vechii hominizi să fi dezvoltat nasuri mari pentru a-i ajuta să facă față climatului rece eurasiatic, înainte de a-și transmite genele oamenilor moderni.
Cum am moștenit mărimea nasului de la strămoșii noștri
„În ultimii 15 ani, de când genomul Neanderthal a fost secvențial, am putut afla că propriii noștri strămoși s-au încrucișat cu oamenii de Neanderthal, lăsându-ne cu mici bucăți din ADN-ul lor”, a explicat autorul studiului, Dr. Kaustubh Adhikari, într-o declarație.
„Aici, constatăm că un anumit ADN moștenit de la neanderthalieni influențează forma fețelor noastre. Acest lucru ar fi putut fi de ajutor strămoșilor noștri, deoarece a fost transmis de mii de generații”.
O comparație rapidă între craniile umane și cele de Neanderthal arată destul de clar că acestea din urmă aveau nasuri semnificativ mai mari, așa cum demonstrează distanța dintre nasion – unde vârful nasului se întâlnește cu sprânceana – și filtrum. Pentru a înțelege modul în care genele ne influențează înălțimea nazală, cercetătorii au examinat ADN-ul a peste 6.000 de oameni din toată America Latină.
Analizând aceste informații genetice cu imagini ale fețelor participanților, autorii studiului au reușit să identifice 33 de regiuni ale genomului asociate cu forma feței. Analizele de urmărire au arătat că 26 dintre aceste regiuni au fost replicate în grupuri separate din Europa, Africa și Asia.
Un interes deosebit a fost o regiune genetică numită 1q32.3, care prezintă introgresiune de la neanderthalieni și a fost asociată cu creșterea înălțimii nazale. S-a descoperit că o genă, în special cunoscută ca gena Activating Transcription Factor 3 (ATF3), a evoluat datorită selecției naturale, ceea ce înseamnă că trebuie să fi ajutat șansele de supraviețuire ale acelor neanderthalieni care o poartă.