04 oct. 2023 | 10:33

Ce se întâmplă cu un foc aprins în spațiu. Experimentul periculos al astronauților chinezi, care a fost rezultatul

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu un foc aprins în spațiu. Experimentul periculos al astronauților chinezi, care a fost rezultatul

Un foc aprins în spațiu nu este chiar cea mai bună idee. Totuși, astronauții de pe stația spațială chineză Tangong au vrut să facă acest experiment, dorind să afle cum se comportă o flacără în condiții de zero gravitație, iar rezultatul a fost cât de poate de interesant.

Chinezii au testat un foc aprins în spațiu

Astronauții Gui Haichao și Zhu Yangzhu au aprins o lumânare în interiorul stației spațiale pe care se află în timp ce efectuau o transmisie video live pentru publicul aflat pe Pământ.

Aici, pe planetă, gazele calde ale unui foc aprins se ridică, în timp ce gravitația împinge în jos către baza flăcării aerul mai rece și mai dens. Dar, într-un mediu lipsit de gravitație ca cel dintr-o navă spațială, acest lucru nu se mai întâmplă. În schimb, forma flăcării respective devine sferică.

Citește și: Astronautul care a stat un an întreg în spațiu. Ce regretă și ce vrea să facă la întoarcerea acasă. „Dacă aș fi știut, aș fi refuzat”

Deși testul poate fi incitant și interesant, un foc aprins și spațiul nu reprezintă o combinație prea bună. A existat un incendiu real, în 1997, pe stația rusească Mir, ce a durat câteva minute și a cauzat întreruperea accesului la una dintre navetele de salvare Soyuz andocate pe stația spațială. Echipajul a reușit să stingă focul, dar situația a fost destul de periculoasă la acel moment.

Ce s-a întâmplat cu flacăra

„Incendiul a fost atât de puternic, încât, din cauza fumului și vaporilor degajați de foc nu mai puteam vedea nici la o aruncătură de braț, ir la acel moment nu ne puteam imagina că misiunea ar putea să mai continue”, a declarat despre incident, Reinhold Ewald, astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA).

O altă problemă legată de un foc aprins în spațiu este faptul că lipsa gravitației fce mult mai grea detectarea unui eventual incendiu.

Citește și: Cazul Crevedia: 90 de persoane audiate până acum. Patronii rămân în arest, dar cer o măsură mai blândă SPECIAL

„Pe măsură ce câmpul magnetic este mai redus, așa cum se întâmplă pe Marte sau pe Lună, flotabilitatea (n.r. – capacitatea corpurilor de a pluti) scade, iar timpul standard necesar pentru detectarea unui incendiu folosind echipamentul regulamentar se mărește considerabil”, a spus Guillaume Legros, de la Institut de Combustion, Aérothermique, Réactivité et Environnement din Franța, pentru ESA.

„Ceea ce poate fi și mai rău într-o navă spațială este faptul că reducerea flotabilității face ca fumul să urmeze traiectoria mișcări aerului generat de sistemul de ventilație, ceea ce duce la un timp de detecție mai prelungit al acestuia de către senzorii de fum plasați de-a lungul căilor de ventilație”, a adăugat Legros.

Ce faci dacă un foc aprins în spațiu declanșează un incendiu

Dacă ar izbucni un incendiu în secțiunea ocupată de astronauții ruși pe Stația Spațială Internațională (ISS), aceștia sunt dotați cu extinctoare cu apă, în timp ce cosmonauții americani au la dispoziție extinctoare pe bază de dioxid de carbon.

„Firește, trebuie să avem grijă atunci când folosim extinctoarele, asigurându-ne că stăm sprijiniți de un perete sau un coleg astronaut este plasat în spatele nostru și ne ține pe loc”, a explicat și astronautul ESA, Matthias Maurer, într-un video realizat de Agenția Spațială Germană.

„Recului ce apare în timpul folosirii unui asemenea extinctor poate fi deosebit de puternic și te poate „zbura” înapoi cu consecințe neprevăzute”, a adăugat el.

Citește și: Ce se întâmplă dacă un astronaut moare în spațiu. Scenariile sumbre făcute de NASA pentru asemenea cazuri

Oricum, cea mai bună măsură de prevenire a unui incendiu, rămâne simpla neaprindere a vreunui foc la bordul unei nave spațiale, deși, firește, oricând pot să apară accidente.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele