08 aug. 2023 | 16:13

Ce se întâmplă cu cercurile din lanuri. De ce a dispărut interesul pentru faimoasele forme de pe câmpuri puse pe seama extratereștrilor

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu cercurile din lanuri. De ce a dispărut interesul pentru faimoasele forme de pe câmpuri puse pe seama extratereștrilor

Ce s-a întâmplat cu faimoasele cercuri din lanuri, de pe câmpuri, ce apăreau aproape peste noapte prin toată lumea? Într-o vreme –  anii ’90, ‘2000 – nu puteai căuta informații SF fără să dai peste cercurile din lanuri. De la „Dosarele X”, până la reportajele alarmante din media, în America de Nord, UK, Rusia, Japonia și India, cercurile din lanuri au fost un fenomen misterios, unii crezând că sunt rezultatul activității extratereștrilor. În 2023, rar mai auzim despre ele. Ce s-a întâmplat, de fapt.

Ce se întâmplă cu cercurile din lanuri

Unele lucruri sunt mai greu de explicat decât altele. Nu este și cazul cercurilor din lanuri. Se pare că acestea sunt un tip de artă peisagistică creată de oameni.

Această perspectivă nu este pe placul celor care consideră că cercurile sunt mărturie a vizitatorilor extratereștri, dar nu există dovezi științifice care să susțină această teorie. Dar să vedem cum a început toată povestea.

Istoria cercurilor din lanuri nu se limitează la ultimele două decenii ale secolului 20. În 1678, desene asemănătoare, apărute în lanurile de pe câmpurile din Hertfordshire, Anglia, au fost considerate ca opera diavolului.

Deși unii consideră aceste forme drept prima apariție a cercurilor din lanuri înregistrată în istorie, alții au atras atenția că formele din lanurile Hertfordshire au fost create prin tăiere, nu prin îndoire, caracteristică cercurilor din istoria modernă.

În 1880, editorul revistei „Nature” a publicat o scrisoare de la John Rand Capron, care descria câteva „forme circulare” care au apărut într-un câmp, părerea lui fiind că acestea au fost produse de vânturi ciclonice.

Ce se întâmplă cu cercurile din lanuri. De ce a dispărut interesul pentru faimoasele forme de pe câmpuri puse pe seama extratereștrilor

Forme inexplicabile, la acea vreme, ca cea din imagine, apăreau acum 20 de ani aproape peste noapte pe multe câmpuri din lume

De ce a dispărut interesul pentru faimoasele forme de pe câmpuri

În cea de-a doua jumătate a secolului 20, au început să apară tot mai multe cercuri, cărora li s-a acordat tot mai multă atenție. În 1963, astronomul englez, Sir Patrick Moore, a descris un crater pe care l-a văzut pe un câmp din Wiltshire, Anglia, susținând că acesta ar fi putut să fie rezultatul impactului unui meteorit.

Unele dintre câmpurile învecinate prezentau formațiuni în formă de spirală, pe care Moore le-a descris ca fiind create de „curenții puternici de aer produși de căderea meteoritului”. El a susținut că acest fapt poate fi dovedit de faptul că toate desenele din grâu au dus la crearea unui crater.

În vreme ce Moore oferea explicații naturale, alte rapoarte puneau aceste desene pe seama altor surse.
În același deceniu, cercuri asemănătoare au apărut în știrile din Australia și au fost descrise ca locuri de aterizare a OZN-urilor.

Cam tot atunci, câmpurile din Warminster, Wiltshire, au devenit un epicentru al celor care se intitulau „sky watchers”, vânători de OZN-uri care vehiculau idei despre cercurile din lanuri și despre „cuiburi ale OZN-eurilor”. Nici unul dintre aceste cercuri nu a fost fotografiat vreodată.

Interesul pentru cercurile din lanuri a început să crească dar entuziasmul pentru fenomen și pentru tot ce avea legătură cu extratereștri a atins punctul culminant în anii ’70, când un ofițer în rezervă al Air Force, Jesse Marcel, a dat un interviu despre așa-numitul „incident Roswell”.

Potrivit spuselor lui, exista ceva extraterestru ce se prăbușise în deșertul New Mexico. Scena era, astfel, pregătită, pentru orice exploatare a ideii, inclusiv pentru farsori.

Erau puse pe seama extratereștrilor

În 1976, în timpul apogeului entuziasmului despre extratereștri, doi englezi au băut ceva, într-o seară, și apoi au croit un plan. Doug Bower și Dave Chorley au folosit stinghii de lemn legate cu frânghii pentru a presa cercuri în lanul de lângă Conholt, între Hampshire și Wiltshire. Au călcat pe stinghii suficient de tare, încât să culce plantele fără să le rupă.

Ulterior, Doug Bower și Dave Chorley au susținut că au creat mai mult de 200 de modele în câțiva ani. În 1991, ei și-au mărturisit farsele într-o povestire cu titlul „Oameni care au păcălit lumea”, publicată în ziarul britanic Today. Ziarul le-a verificat spusele, examinând fotografii ale operei lor.

Înainte de existența rețelelor de socializare, farsa lor a devenit „virală” și a fost copiată de alții de peste tot din lume, cum s-a întâmplat și cu „nebunia monoliților”, în 2020.

În ciuda a ceea ce afirmă fanii OZN-urilor, că aceste cercuri nu pot fi făcute de oameni, se pare că tot ce-ți trebuie pentru a le crea este o stinghie și o frânghie. Treptat, interesul pentru fenomen s-a estompat și a încetat să mai fi privit ca o dovadă credibilă a existenței extratereștrilor.

În zilele noastre, cercurile din lanuri sunt create cu desene uimitoare și sunt o formă de artă peisagistică. Deși deja se știe exact cum sunt create, mulți mai cred că ele sunt create de extratereștri și continuă să ignore faptele evidente.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele